«Такої хресної ходи Україна ще не знала»: 1030-річчя хрещення Руси в Києві відсвяткували до 150 тисяч вірян

31.07.2018
«Такої хресної ходи Україна ще не знала»: 1030-річчя хрещення Руси в Києві відсвяткували до 150 тисяч вірян

З нагоди 1030-ї річниці хрещення Руси-України у Києві відбулася наймасштабніша Хресна хода в історії незалежної України.
 
 
За різними оцінками в центрі Києва в суботу, 29 липня, на молитву зібралося від 65 до 150 тисяч або й більше віруючих — колона розтягнулася на сотні метрів.
 
 
Дотепер так багато патріотично налаштованих громадян, які моляться за перемогу правди і мир в Україні, збирав лише Майдан під час Революції гідності, наголошують у репортажі на сайті УПЦ КП.
 
 
«Панував Дух Майдану. Але, щоб Його відчути, потрібно було бути там», — пишуть користувачі соцмереж. 
 
Здавалося, навіть у небесній канцелярії сприяють цьому масштабному дійству в Києві. Після затяжних дощових тижнів хмари над Києвом розійшлися.
 
Після завершення Божественної літургії у Володимирському соборi, під «спів» дзвонів у напрямку Володимирської гірки вирушили тисячі людей.
 
На півдорозі до вірян приєднався Президент України Петро Порошенко разом iз дружиною. Поряд ішли представники уряду, архіпастирі, духовенство, віряни, воїни та ветерани АТО, відомі політичні й громадські діячі.
 
Вперше разом iз духовенством і вірянами Київського патріархату вулицями Києва йшли архієреї та духовенство Української автокефальної православної церкви на чолі з Предстоятелем Блаженнійшим митрополитом Макарієм. Це важливий символічний крок до Помісної церкви, УАПЦ проводила й власну ходу з нагоди 1030-річчя хрещення кількома днями раніше.
 
«Хода була неймовірна. Море людей, кожні 50 метрів вигуки «Слава Україні!», «Слава нації!», «Україна понад усе». І громогласні відповіді неслися з усіх сторін. «Героям слава!» «Слава Ісусу Христу!» «Навіки слава!» Людей було як на Майдані. І всюди українські прапори. І молитви та благословіння мовою. Це найбільша хресна хода за десятки років. Нас було набагато більше, ніж на путінському збіговиську. Це було грандіозне дійство. Ріка перемоги. Справжня хода за Незалежність. Справжнє свято», — так описав у «Фейс­буці» свої враження волонтер Мирослав Гай. 
 
«Багато разів по Володимирській вулиці проходила хресна хода, але такої хресної ходи Україна ще не знала, — зазначив у своєму слові Святійший Патріарх Філарет. — Про що це свідчить? Це свідчить про те, що український народ єднається, як у цілому український народ, так єднається й українське Православ’я. Тому ми на святкуванні цьому бачимо делегацію Вселенського Патріарха Варфоломія, який має твердий намір дати українській Церкві Томос про автокефалію нашої Церкви. 
 
Що це означає? Це означає не тільки те, що в Україні буде, обов’язково, одна Українська православна церква. Не буде багато українських Церков, а буде одна, визнана, яка ввійде в молитовне спілкування з усіма православними церквами, і це наша дуже важлива перемога, бо ми до цієї перемоги йшли десятиліттями. Другий висновок із цiєї Хресної ходи такий, що перемога наша на сході забезпечена. Чому забезпечена? Тому що український народ уже об’єднався, а якщо український народ об’єднався, то його агресор північний перемогти не зможе. І тому ми цiєю хресною ходою святкуємо дві перемоги: створення Єдиної в Україні Православної церкви, правдивої української, і друга — перемога над нашим зовнішнім ворогом». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Напередодні, в п’ятницю, свою хресну ходу влаштувала УПЦ Московського патріархату. Її організатори нарахували майже 250 тисяч учасників, тоді як поліція — лише 20 тисяч.
 
Згодом журналістам удалося дізнатися, що «масовку» МП зібрав за гроші: кореспонденту «Прямого» канала вдалося відзняти кадри, як одній із груп людей, які брали участь у хресній ході, роздають по 200 гривень біля станції метро «Арсенальна».
 
Коли ж помітили камеру — люди розбіглися. На запитання журналіста відповіли, що нічого не отримували, або відмовчувалися.
 
Основна частина учасників цієї ходи — жіночки пенсійного віку, в той час як на суботній ході від УПЦ КП було надзвичайно багато молоді.
 
Очолював п’ятничну колону Блаженнійший митрополит Онуфрій. Поряд крокували народні депутати Євген Мураєв, Михайло Добкін, Вадим Новинський та Нестор Шуфрич — вірні рупори Кремля в Україні та щедрі жертводавці УПЦ МП.