«Совдепівські» методи регулювання економіки обурили американських сенаторів

31.07.2018
Доки українських аграріїв продовжують водити на прив’язі дотаційними «морквинками», американці, навчені подібними експериментами часів «великої депресії», протестують проти державних подачок. Днями повноважних представників із різних регіонів об’єднало рішення президента Трампа виділити 12 мільярдів доларів допомоги фермерам, які постраждають від розпочатої ним торгівельної тарифної війни з ЄС, Канадою, Мексикою та Китаєм. Симптоматично, що заява викликала різкий осуд не лише законодавців-демократів, а й багатьох республіканців, котрі донедавна не вважали за потрібне висловлювати вголос критику на адресу Білого дому.
Наприклад, як повідомляє сайт Time.com, республіканський сенатор Рон Джонсон, котрий досі підтримував Трампа, заявив, що фермерам потрібна не допомога у «стилі радянської економіки», а реальна торгівля. А виділення незапланованих $12 мільярдів із бюджету означає або незаконне урізання фінансування за іншими статтями бюджету (незаконне, оскільки не схвалене конгресом), або збільшення держборгу на цю суму.
Республіканський сенатор Бен Сасс із Небраски, у свою чергу, заявив: «Тарифи і пожежна допомога, які виділяє ця адміністрація, не «роблять Америку великою», вони тільки повертають нас знову в 1929 рік». Як відомо, із введення в 1929 році високих тарифів на імпорт і розпочата таким чином торгова війна чи не зі всім світом, призвела до того, що в США почалася Велика депресія. Тime цитує також республіканського сенатора Боба Коркера з Теннессі, який заявив: «Ви проводите жахливу політику, яка відправляє фермерів у злидні, а потім ви садите їх фактично на велфер (американська державна допомога малозабезпеченим. — Ред.), і ми змушені позичати гроші в інших країнах. Важко повірити, що в конгресі досі не сталося прямого повстання через те, що відбувається».
Сенатори і конгресмени, обрані до американського парламенту, попри політичне протистояння, прагматично оцінюють ризики, перед якими державу ставлять популістські рішення найвищих осіб. В Україні поки що мало політиків, здатних відмовитися від підсаджування аграріїв на дотаційний наркотик замість створення об’єктивно сприятливих економічних умов розвитку економіки.