Легендарний «Тур де Франс» виграв гонщик без серйозних здобутків у кар'єрі

31.07.2018
Легендарний «Тур де Франс» виграв гонщик без серйозних здобутків у кар'єрі

Новоспечений тріумфатор «ТДФ» Герейнт Томас (ліворуч)та його іменитий співвітчизник Крістофер Фрум святкують успішне завершення легендарної багатоденки. (Фото з сайта www.letour.fr.)

Відтоді, як Ярослав Попович завершив кар’єру профі, а вітчизняна команда «ІСД» залишила когорту найсильніших колективів планети, єдиним українським велогонщиком, у котрого зберігалися шанси на участь у легендарних велобагатоденках, зокрема, й на легенданий «Тур де Франс», став Андрій Гривко з «Астани». Проте на цьогорічну «Велику петлю» казахстанська команда вирішила поїхати без свого українського «легіонера», через що нинішній «ТДФ» — перший за останні п’ять років рейд, який пройшов без участі вітчизняних велогонщиків.
За таких умов симпатії вітчизняної вело-аудиторії на «Тур де Франс»-2018 не мали чіткого спрямування. Щоправда, левову част­ку уваги все ж привертала британська «Скай», лідер якої Крістофер Фрум виграв три попередні «Тури».  
Відтоді, як у спортивному світі зав’язалася скандальна історія з допінгом російських олімпійців на домашніх Іграх у Сочі, в епіцентрі прискіпливої уваги громадськості опинилася й «небесна» команда на чолі з Фрумом. Щоправда, на всі закиди у вживанні стимуляторів Крістофер та його куратори демонстрували офіційну медичну довідку, котра дозволяє йому застосовувати в терапевтичних дозах (для лікування нападів бронхіальної астми) недозволений для інших спортсменів фармацевтичний препарат сальбутамол.
На «Тур де Франс» Фрум прибув як тріумфатор «Джиро д’Італія»-2018, маючи, без сумніву, бажання й захистити титул короля «Гранд Туру». Утім уже на першому етапі Фрум зазнав неприємного падіння, котре, без сумніву, серйозно «підрізало йому крила». Зрештою, тритижневий марафон лідер «Скай» завершив на третій позиції в загальному заліку. Натомість переможцем цьогорічного «Тур де Франс» став партнер Фрума по команді — Герейнт Томас. Мало хто очікував побачити прізвище цього скромного за попередніми здобутками гонщика (жодного фінішу в «топ-10» на попередніх «Тарах») на вершині загального протоколу «Великої петлі»-2018. Проте, зарядившись натхненням від свого іменитого співвітчизника, Томас перевершив усі можливі очікування. 
«Шкода, що по ходу гонки дуже багато вболівальників були налаштовані проти Фрума. Але його поведінка — Кріс один  із найсильніших чоловіків, котрих я знаю, —  надихнула мене в психологічному плані», — відзначив сенсаційний тріумфатор «Тур де Франс»-2018. 
 

ТАБЛО

«Тур де Франс». Генеральна класифікація: 1. Томас («Скай») — 83 год. 17 хв. 13 сек. 2. Дюмулен («Санвеб») — +1.51. 3. Фрум («Скай») — +2.24.
Командний залік: 1.«Мовістар» — 250:24.53. 2. «Бахрейн-Меріда» — +12.33. 3. «Скай» — +31.14.