Пекло в раю: кількість жертв унаслідок стихійних пожеж у Греції наближається до сотні

27.07.2018
Пекло в раю: кількість жертв унаслідок стихійних пожеж у Греції наближається до сотні

Туристичні місця Греції знищені вогнем.

Кількість загиблих унаслідок сильних пожеж у столичній області Аттіка у Греції перевищила 80 осіб. Місцева влада побоюється, що це не остаточні трагічні дані.
 
 
Пожежа почалася у понеділок пополудні й через сильний вітер швидко поширилася.
 
 
Поранень та опіків зазнало понад 180 осіб, серед яких є діти. Десятки постраждалих залишаються у лікарнях.
 
 
Рятувальні служби дотепер шукають десятки безвісти зниклих людей. Вони продовжують оглядати окремі будівлі у пошуках людей, котрим може бути потрібна допомога.
 
Це друге за кількістю смертей найбільше стихійне лихо у Греції за останні декілька десятиліть. Частина експертів вважає, що рятувальна операція була хаотичною і погано організованою.
 
Вони зазначають, що дорогоцінний час, упродовж якого можна було евакуювати мешканців міста Маті, було згаяно.
 
У відомому курорті дощенту згоріло майже дві тисячі будинків. Люди гинули в охоплених вогнем будівлях та автомобілях.
 
Місцеві ЗМІ повідомляють, що 26 людей згоріло під час втечі, коли виявилося, що вони не можуть зійти з крутого схилу на пляж. Дівчина-підліток загинула, стрибнувши зі скелі в море.
 
10 осіб, зокрема, громадянка Польщі із сином (мешканці міста Вадовиці), втопилися на човні, намагаючись покинути місце, охоплене вогнем.
 
Останньою підтвердженою жертвою став щойно одружений ірландець Браян О’Каллаган, який проводив у Греції медовий мі­сяць з дружиною.
 
Багато із постраждалих осіб продовжують ночувати в частково знищених будинках, побоюючись за своє майно. Влада виділила родинам загиблих першу допомогу в розмірі п’ять тисяч євро.
 
Першими на прохання Афін про допомогу відгукнулися Іспанія та Кіпр, які допомагають у рятувальних операціях та гасінні пожеж.
 
Ці країни відправили в Грецію пожежну техніку та засоби пожежогасіння. Допомога Афінам надійшла теж iз Франції, Швеції, Болгарії, Італії, Німеччини, Польщі, Австрії, Португалії, Данії, Литви та Ізраїлю. 
 
Європейська комісія надала Греції супутникові знімки, щоб допомогти боротися з пожежами. Супутникові зображення з програми спостереження Землі ЄС — Copernicus передаються практично в реальному часі й допомагають точно виконувати заходи з гасіння пожеж, пошукові та рятувальні роботи, а згодом оцінити втрати.
 
Супутникові знімки з цієї програми також отримали Швеція та Латвія, які в цей час теж борються з пожежами.
 
Найбільш знищені вогнем терени на сході Аттіки — це дуже популярне туристичне місце. У момент трагедії, крім жителів, там було багато відпочивальників і туристів із Греції та з-за кордону.
 
У передмістях Афін вогнем знищені літні табори для дітей, санаторії для військових, десятки приватних будинків та автомобілів. Прем’єр-міністр Алексіс Ціпрас оголосив триденну національну жалобу за загиблими.
 
Спекотна погода в Греції триває з червня. Останній тиждень стовпчик термометра піднімався до 40 градусів Цельсія.