«Достойна відповідь гібридним провокаціям Кремля»: США оприлюднили декларацію про невизнання анексії Криму

27.07.2018
«Достойна відповідь гібридним провокаціям Кремля»: США оприлюднили декларацію про невизнання анексії Криму

Майк Помпео.

Державний департамент США оприлюднив офіційну декларацію про невизнання Сполученими Штатами анексії Криму Росією у 2014 році.

 

США запевнили Україну в підтримці її територіальної цілісності. Держсекретар країни Майк Помпео заявив, що Вашингтон ніколи не визнає анексію українського Криму Російською Федерацією і наполягатиме на відновленні територіальної цілісності України та закликав Росію поважати принципи міжнародного права і «припинити окупацію Криму».

 

Його заяву в середу, 25 липня, оприлюднили на сайті держдепу США.

«Росія продемонструвала поведінку, не гідну великої держави»

Кримська декларація зазначає, що США «знову підтверджують свою політику щодо відмови визнання вимог Кремля зi встановлення суверенітету над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву».
 
«Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України», — йдеться в документі.
 
У цьому Держдепартамент порівняв Кримську декларацію з Декларацією Веллеса, що у 1940 році засудила окупацію Радянським Союзом країн Балтії і закріпила невизнання анексії.
 
«Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої», — йдеться у Кримській декларації, що також закликає Росію «поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і припинити окупацію Криму». «Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, не гідну великої держави, і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти», — підсумовують у Держдепі.
 
У документі наголошується, що Сполучені Штати ще раз підтверджують свою відмову визнавати владу Кремля над Кримом, захопленим силою з порушенням міжнародного права.
 
«США не визнає спробу Росії анексувати Крим і зобов’язується дотримуватися цієї позиції, допоки територіальна цілісність України не буде відновлена», — йдеться у заяві Майка Помпео. 
 
Заяву оприлюднили перед слуханням Помпео у комітеті в закордонних справах Сенату США, де законодавці планують розпитати його про саміт президента США Дональда Трампа та президента РФ Володимира Путіна, інформує «Німецька хвиля».
 
Нагадаємо, що перед зу­стріччю з Путіним Трамп неоднозначно висловлювався щодо питання анексії Криму Росією. Він так чітко і не заявив, що не збирається визнавати анексію.

«Жодна країна не може силою змінити кордони іншої держави» 

Президент Петро Порошенко вже привітав Кримську Декларацію, назвавши її «історичною заявою». «Достойна відповідь гібридним провокаціям Кремля після Гельсінкі», — написав він у «Фейс­буці». Президент закликав інші країни підтримати «декларацію Помпео».
 
Першими на цей заклик відгукнулися Польща та Італія. «Спільно з нашими союзниками і партнерами ми не визнаємо російську незаконну анексію Криму, і ми зобов’язуємося підтримувати цю позицію до повернення територіальної цілісності України», — заявило у середу, 25 липня, міністерство закордонних справ Польщі.
 
Водночас МЗС Польщі, підтримуючи  позицію Вашингтона та союзників, наголосило: «Вчиняючи незаконне приєднання Криму та міста Севастополь у 2014 році, Росія підірвала основний принцип міжнародного права, який підтримують усі держави світу, що передбачає: жодна країна не може силою змінити кордони іншої держави». 
 
Міністр закордонних справ Італії Енцо Моаверо Міланезі, відповідаючи на запити в Палаті депутатів, пояснив, що Італія не визнає нинішню владу Криму.
 
На початку цього тижня віце-прем’єр-міністр Маттео Сальвіні заявив, що Росія мала право приєднати Кримський півострів з огляду на проведений там «референдум», в якому 97% виборців голосували за об’єднання з Росією і тому, що Крим — це територія, історично та культурно пов’язана з Росією. Через заяви Сальвіні МЗС України викликало італійського посла для роз’яснень.
 
Незважаючи на те, що програма нового італійського уряду передбачає зусилля заради скасування санкцій, введених проти Росії через анексію Криму, міністр Міланезі заявив у Палаті депутатів, що Росія порушила міжнародне право. Тому, як він пояснив, Італія не визнає нинішню владу Криму і в червні проголосувала за продовження санкцій.
 
У посольстві Росії у США у відповідь на Кримську декларацію Помпео відповіли, що «нічого нового» не почули.
 
«З деклараціями і заявами по Криму Держдеп виступає щоквартально. Нічого нового ми не почули і цього разу. Лише переконалися, що партнери живуть в іншій реальності», — говориться у заяві російського дипвідом­ства, яке також наголосило, що «сотні тисяч українців» приїздять відпочивати в Крим, що не вкладається у міф про «російську окупацію й агресію».