На Тернопільщині через технічні проблеми не підписали жодної угоди з Національною службою здоров’я

27.07.2018
Досі в місцевих ЗМІ Тернопільщини не раз називалася кількість населення міста та області, яка вже підписала декларації з лікарями, що надаватимуть первинну медичну допомогу.
 
Здавалося, що динаміка повинна тішити, бо показники були навіть вищими за середні по Україні. Але нещодавно один із жителів Тернополя захотів побачити стан справ з іншого, так би мовити, боку.
 
Він вирішив поцікавитись, скільки медичних закладів Тернопільщини вже підписали необхідні угоди з Національною службою здоров’я України, для чого зайшов на офіційний сайт останньої.
 
І яким же було його здивування, коли в розділі «Укладені договори» він... узагалі не знайшов рідну область. Тобто виглядає так, що досі жоден iз медичних закладів Тернопільщини таких угод не підписував. 
 
Своїми побоюваннями щодо того, що це призведе до проблем із наданням медичної допомоги населенню (адже саме Національна служба здоров’я начебто має розподіляти відповідні кошти, які вже з 1 липня мали «йти за пацієнтом»), він поділився з редакцією популярного місцевого видання «RIA+».
 
Відтак редакція звернулася за коментарем до управління охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації. 
 
Місцеві чиновники відповіли, що медичні заклади області на сьогодні справді... не підписали жодної угоди з НСЗУ.
 
За словами головного спеціаліста з сімейної медицини Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Марії Сельської, кілька закладів уже подавали документи, але завершити процес їм не вдалося через певні технічні проблеми з електронними ключами, тож незабаром вони подаватимуть документи повторно.
 
Утім в обласному управлінні охорони здоров’я запевнили, що затримка з укладанням угод жодним чином не вплине на обслуговування пацієнтів, бо медичні заклади, мовляв, і надалі отримують субвенцію. Що ж, дасться чути, як кажуть у народі. Але в цілому ситуація виглядає дещо дивною.