Наступної ночі відбудеться найдовше в ХХІ столітті місячне затемнення

27.07.2018
У ніч iз 27 на 28 липня відбудеться місячне затемнення, яке буде по-своєму унікальним.
 
За інформацією НАСА, це буде найтриваліше місячне затемнення ХХІ століття.
 
Деякі щасливці зможуть спостерігати його на власні очі цілу годину і 43 хвилини, зазначає Бі-Бі-Сі. 
 
Місячне затемнення відбувається тоді, коли Земля опиняється між Місяцем і Сонцем, і наш супутник потрапляє у тінь Землі, яку серед астрономів називають Умбра, тобто, по суті, ці небесні тіла вибудовуються у ряд.
 
Загалом таке астрономічне явище — від першої до останньої фази — триватиме 3 години 55 хвилин. Саме стільки знадобиться Місяцеві, аби повністю пройти через тінь Землі.
 
Місячне затемнення часом називають «кривавим Місяцем». Це пов’язано з темно-червоним відтінком супутника, якого той набуває під час затемнення.
 
Це наслідок візуального ефекту, що виникає, коли сонячне проміння, яке проходить по дотичній до земної поверхні, розсіюється в атмосфері Землі й частково досягає Місяця.
 
Оскільки земна атмосфера найпрозоріша для променів червоно-помаранчевої частини спектра, саме ці промені досягають поверхні Місяця під час затемнення, через що місячний диск стає червоним. З цієї ж причини схід і захід також забарвлюються у червоні відтінки.
 
Окрім того, 27 липня Місяць перебуватиме в апогеї — тобто якнайдалі від Землі. Через це він буде виглядати «маленьким», тому для проходження через тінь Землі йому знадобиться більше часу. Цим і пояснюється довша тривалість сьогоднішнього місячного затемнення.
 
Повністю затемнення можна буде побачити майже в усіх частинах Європи, Африки, Близького Сходу, Центральної Азії й Австралії. Тобто майже всюди, крім Північної і Центральної Америки.
 
У східній частині Південної Америки його буде видно лише частково. Найкраще затемнення спостерігатиметься зi східної частини Африки, на Близькому Сході і в Центральній Азії.
 
Для спостереження не потрібен буде телескоп, але бінокль, безумовно, стане в нагоді. Фаза повного місячного затемнення настане о 20:21 за Гринвічем (о 23:21 за Києвом).
 
Тобто маємо нагоду помилуватися цим унікальним видовищем, якщо не стануть на заваді майже постійні в останні дні дощові хмари.
 
Наступне подібне місячне затемнення станеться вже, коли теперішніх мешканців Землі не буде серед живих.
 
До речі, також сьогодні Марс буде перебувати у найближчій до Землі позиції. А наступного дня, в суботу, маємо нагоду спостерігати ще один небесний спектакль — Земля проходитиме через дощ Південних дельта-акваридів. Між 11 та 13 серпня на небі можна буде спостерігати інший метеорний потік — Персеїдів.