Австралійські вчені розробили тест на меланому за аналізом крові

24.07.2018
Австралійські вчені розробили тест на меланому за аналізом крові

Люди з родимками мають бути особливо пильними.

Австралійські вчені розробили тест, який дозволяє визначити рак шкіри на ранніх стадіях, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Вчені кажуть, що вперше меланому можна визначити до того, як вона стане невиліковною.
 
Наразі, аби визначити цю недугу, яка прогресує дуже швидко, лікарі покладаються на огляд шкіри і біо­псію.
 
Дослідники твердять, що аналіз крові може дати точніші результати, ніж простий огляд пацієнта, і врятувати багато життів. 
 
Розроблений науковцями тест дозволяє визначити меланому за антитілами, що їх виробляє організм, щоб протидіяти раку на ранніх стадіях. У випробовуваннях узяли участь 200 осіб.
 
Половина з них мали рак. У 81,5% випадків тест себе виправдав. Дослідники спочатку виокремили 1627 функціональних білків. Після низки аналізів із них були виділені 10 антитіл, які найкраще визначають меланому.
 
Тест не дозволяє визначити інші форми раку шкіри, крім меланоми. Наступні три роки триватимуть клінічні випробування нового методу діагностики. Мета вчених — довести точність тесту до 90%. Вони сподіваються, що застосування тесту буде схвалене через 5 років. 
 
Злоякісна меланома є найсерйознішою формою раку шкіри. Здебільшого її викликає ультрафіолетове опромінення. Найчастіше вона починається зі зміни родимки чи новоутворення на шкірі. Нині фахівці досить точно діагностують меланому.
 
Проте, каже професор Мел Ціман, новий тест дозволить прискорити встановлення діагнозу.
 
«Часто у звичайній клінічній практиці досить важко визначити меланому на ранніх стадіях лише з вигляду родимки, — розповів науковець Бі-БІ-Сі. — Тож лікарі можуть призначити тест, перш ніж робити біопсію». 
 
Професор Ціман каже, що рання діагностика є критично важливою при цьому захворюванні. «Якщо ми можемо видалити меланому, поки вона не перевищує 1 мм зав­товшки, надія на виживання пацієнта становить 98-99%, — каже вчений і продовжує: — Шанси на життя невпинно падають, що глибше хвороба проникає у шкіру».
 
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, переважна більшість смертельних випадків від раку шкіри припадає саме на меланому.
 
Зокрема, в Україні смертність від меланоми сягає 90 відсотків. Ця хвороба є також найбільш поширеною формою раку серед молоді.