Напруженість у світі загрожує зростанню економіки — міністри фінансів Великої двадцятки

24.07.2018
Напруженість у світі загрожує зростанню економіки — міністри фінансів Великої двадцятки

То будемо торгувати чи ні — президенти США і Китаю.

Торговельні та геополітичні конфлікти між країнами заважають зростанню глобальної економіки та вимагають ширшого діалогу.

 

Про це міністри фінансів і голови центробанків двадцяти найпотужніших економік світу (G20) заявили у комюніке за підсумками дводенної зустрічі в аргентинському Буенос-Айресі.

 

Сталь проти віскі  

 
У комюніке визнається стійке зростання світової економіки та низький рівень безробіття, передає інформагенція «Рейтер».
 
Водночас документ застерігає про посилення ризиків, серед яких «підвищена торговельна та геополітична напруженість», а також нерівність.
 
«Ми визнаємо необхідність посилити діалог і зусилля для зменшення ризиків та зміцнення довіри», — вказано в документі. Як уточнює «Франс Пресс», у спільній заяві США не згадують, однак у ній приділено увагу торговельним конфліктам, тему яких представники G20 у березневому комюніке оминули.
 
«Напруженість у торгівлі залишається високою і загрожує подальшою ескалацією», — заявив на засіданні єврокомісар з економічних і фінансових питань П’єр Московісі. Він додав, що атмосфера зустрічі напруженою не була та що країни Великої двадцятки повинні «зберігати холодну голову».
 
Міністр фінансів ФРН Олаф Шольц зазначив, що політика президента США Дональда Трампа щодо міжнародної торгівлі може мати наслідок, якого не було серед цілей американського лідера, а саме — різке прискорення інтеграції Євросоюзу.
 
«Тільки разом ми будемо сильними у світі майбутнього», — цитує Шольца інформагенція dpa.
 
Дводенна зустріч у Буенос-Айресі відбулася на тлі торговельного конфлікту між США і Китаєм, а також США і ЄС. Він може завдати світовій економіці шкоди на суму понад 400 мільярдів доларів, застерегла очільниця Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард.
 
1 червня набули чинності нові американські мита на сталь та алюміній для ЄС, Канади та Мексики. Вони становлять 25 відсотків на вироби зі сталі та 10 відсотків на вироби з алюмінію.
 
У відповідь на це 22 червня набули чинності нові мита Євросоюзу на деякі товари зі США. Вони стосуються сталі та сталевих виробів, віскі, арахісового масла, мотоциклів «Харлі Девідсон» і джинсів «Лівайз».
 
На початку липня міністерство комерції Китаю оголосило про запровадження 25-відсоткового мита на 659 найменувань товарів зі США. Так Пекін відповів на схвалення Білим домом списку з 818 китайських товарів, на які з липня поширюється 25-відсотковий митний збір.

Японія та ЄС торгуватимуть без мит 

У своїй політиці протекціонізму адміністрація США може дійти до ізоляціонізму, коли світова торгівля намагатиметься обходитись без американських виробів.
 
Провідні економіки світу вже намагаються об’єднуватися перед обличчям протекціоністської політики Трампа під гаслом «Америка передусім».
 
Основні торговельні партнери США — ЄС та Китай — тиждень тому, 16 липня, провели у Пекіні щорічний саміт, основними темами якого були питання інвестицій, двосторонньої, а також міжнародної торгівлі. 
 
З огляду на напруження через накладення штрафних тарифів та дзеркальних контрзаходів ЄС та Китай у ході переговорів особливо наголосили на  важливості глобальної торгівлі, базованої на чітких правилах під егідою Світової організації торгівлі (СОТ).
 
Утім, попри спільність інтересів у протидії США, між Євросоюзом та Китаєм залишаються невирішені проблеми, які, на думку оглядачів, стануть на заваді створенню потенційного альянсу проти протекціоністської лінії Вашингтона.
 
Набагато результативнішим виявився вівторок, 17 липня, коли в Токіо на 25-му саміті ЄС — Японія сторони підписали угоду про вільну торгівлю, переговори про яку тривали чотири роки. Згідно з цією угодою, ЄС та Японія поступово ліквідують 99% мит у торгівлі між собою. 
 
Зона вільної торгівлі з загальним населенням 600 мільйонів людей за обсягами товарообміну стане найбільшою у світі. Завдяки відміні мит європейські виробники заощаджуватимуть близько мільярда доларів щороку.
 
Загальний обсяг торгівлі між ЄС та Японією на цей час оцінюється в 86 млрд. євро. Завдяки угоді він зросте. ЄС поставлятиме до Японії європейські харчові продукти, на 22% збільшиться експорт продуктiв хімічної промисловості, машинобудівної — на 16%. А європейці будуть їздити на дешевших на 10% японських автомобілях, бо саме стільки до цього часу становив митний тариф.