Райське задоволення не для всіх

24.07.2018
Райське задоволення не для всіх

Одна доба проживання на причорноморських курортах півдня України обійдеться відпочиваючим мінімум у тисячу гривень! Сезон відпусток — 2018 побив усі рекорди за вартістю харчування, проживання, а також цін на розваги в туристичних зонах на українських берегах Чорного та Азовського морів.

Про наше жовте море

Якщо порівняти українські розцінки з тими сумами, які запитують власники готелів Туреччини або Єгипту, то «вітчизняний виробник» у більшості випадків програє. Дуже скромна кімнатка у приватному будинку на «третій лінії» від чорноморського узбережжя в містечку Залізний Порт витягне з сімейного бюджету від 200 до 350 гривень за добу без харчування.  А якщо говорити про більш розкішні номери в безпосередній близькості від морської водички, то там найскромніші ціни стартують від 500 гривень за ліжко-день, а середня вартість проживання коливається у межах 800-2500 гривень за одну ніч!
Дорого обходиться й харчування: за найскромніший обід (борщ, каша, компот) на одну людину доведеться викласти від 75 до 150 гривень. У таку ж суму виллється вартість стандартного сніданку та вечері, а ось екзотика та морські делікатеси  доступні лише людям з достатком вище середнього. 
Найдорожче на морському узбережжі коштує ... пляшка звичайної газованої води! Розуміючи актуальність рятівної рідини для людей, які присмажують свої тіла під променями сонця на пляжі, продавці вимагають за свій товар подвійну ціну. Тому за звичайну дволітрову пляшку лимонаду доведеться заплатити 30-35 гривень. 
Високі ціни явно не розраховані на українців iз мізерними зарплатами. Бізнесмени, зайняті у сфері туризму, розраховують на більш грошовитих відпочивальникiв з Білорусі, Росії та інших країн. Але інфраструктура і якість наданих послуг часто ой як кульгає. 
Інфраструктура на причорноморських курортах Херсонщини просто жахлива: купи сміття, розбиті дороги та смуга моря, що густо заросла водоростями. На пляжі безплатно можна отримати лише палюче сонце та морську воду. За все інше доводиться платити гроші: хочеш полежати в затiнку — давай 20-30 гривень за поганенький навіс; прийшла в голову думка розташуватися на шезлонгу — виймай iз гаманця 50-75 гривень за послугу.
Та що там пляж! Такий банальний, але всім необхідний туалет на узбережжі Чорного моря в Залізному Порту коштує 5 гривень за одноразове відвідання. Тож не дивно, що їх на 5-кілометровій смузі налічується не більше п’яти, а відвідувачів можна перерахувати на пальцях однієї руки. Чорне море на Херсонщині в період відпусток, на превеликий жаль, сміливо можна перейменовувати на жовте!..
Із приходом літнього сезону стрімко піднімають ціну на проїзд від Херсона до Скадовська, Лазурного та Залізного Порту й водії автотранспорту. Якщо на початку червня з обласного центру до Чорного моря можна було дістатися за 80 гривень, то з початком спекотної погоди вартість поїздки для однієї людини злетіла до 100-120 гривень! 
Погодьтеся, що викласти від 10 до 20 тисяч гривень за семиденну поїздку до курортної зони з жахливою інфраструктурою для родини з трьох
осіб — це не найрозумніше рішення. Адже за ці ж гроші можна відвідати цікавіші місця. А додавши ще трохи грошей — мати гарний настрій, стабільну погоду і навіть достатнє якісне харчування.

Кепські справи

«Із туристами у нинішньому році негусто, — визнає власниця невеликого приватного будиночка відпочинку Ілона. — Ми звинувачуємо в усьо­му мінливу погоду, а ще й той факт, що з відкриттям безвізового режиму люди рвонули відкривати для себе пляжі та курортні зони в більш цивілізованих країнах». (Варто зазначити, що проблем із в’їздом у Туреччину практично не було останні років 20).
Ілона зізнається, що серед її знайомих уже є бізнесмени, у яких справи йдуть настільки погано, що подумують про продаж майна на березі Чорного моря та розвиток інших видів підприємницької діяльності. 
Сама жінка визнає, що відсоток українців iз числа тих людей, які приїжджають до курортної зони на Херсонщині, зменшується з кожним роком, що, звичайно, не радує. Поки що виручають туристи з Білорусі та Росії, адже для них українські ціни не здаються захмарними, а от що буде далі — повна невідомість ...
Із подібними проблемами стикаються й власники туристичного бізнесу на Азовському морі. Крім того, в Генічеськ, на Арабатську Стрілку, в Новоолексіївку та інші місцеві курорти люди частенько побоюються їхати через близькість українсько-російського кордону та відвертих провокацій iз боку країни-агресора.

«Зелені монстри» і паличка

У Миколаївській області, на території знаменитого курорту Коблево із 17 липня діє розпорядження МОЗ про тимчасову заборону на купання в морській воді. Повний перелік пляжів, де вода небезпечна для купання, складається аж зі 108 найменувань. Туди потрапили пляжі «Чайка» та «Прибій» у місті Миколаїв на Дніпро-Бузькому лимані, а також миколаївські зони відпочинку «Намив» та «Яхт-клуб». 
Заборона пов’язана з поганою якістю води, а лабораторні дослідження, що проводили з 5 по 12 липня, показали перевищення кишкової палички у водоймах норми в кілька разів! Крім цього, через аномальну спеку прибережна смуга впродовж усього Чорного моря півдня України обросла зеленими водоростями, які заважають людям купатися в морській воді. Коштів на чистку узбережжя, зрозуміло, ніхто не виділяє, тому люди змушені збирати «зелених монстрів» вручну, щоб хоч якось пробратися до морської води.
Через погану інфраструктуру на Чорноморських курортах питання про те, куди йдуть гроші, отримані за туристичний сезон, серйозно схвилювало чиновників Херсонської ОДА.
— Щодня кожен відпочивальник витрачає близько 1000-2000 гривень, але до бюджету області надходить не більше десяти відсотків від цієї суми, — прокоментував ситуацію голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв. — Кошти на ремонт доріг iз обласного бюджету виділяють, але ось iз боку райрад — повна тиша. Інспекторiв iз благоустрою причорноморських курортів немає, податки з баз відпочинку ніхто не збирає. У таких умовах збільшити дохід iз туристів не реально. Найкраще питання з фінансуванням вирішили в Генічеську, але це єдиний регіон по всій Херсонській області...
Відзначимо, що й кримінальна обстановка на причорноморських курортах у нинішньому сезоні дуже напружена: буквально щодня в місцях відпочинку містечка Залізний Порт або на якомусь курорті Азовського моря грабують, б’ють, а то й зовсім убивають людей у п’яних сутичках.

Одеса поза конкуренцією

— Купили путівку до Туреччини, бо там сервіс кращий, а ціни вже не здаються такими вже високими після відвідин пансіонату в Залізному Порту, — розповідає жителька Херсона Діана Ковтун. — А наші знайомі, так ті взагалі зараз засмагають в Італії. Як виїхали туди на заробітки, так і відпустку проводять, щоб гроші на дорогу не витрачати. 
Оптимістичніша ситуація з курортним відпочинком в Одесі — за рахунок українських багатіїв та іноземних туристів. Із-за кордону в нашу Перлину біля моря люди приїжджають поєднати відпочинок iз бізнесом і навіть заради шлюбних знайомств з українськими дівчатами. Місцеві підприємці на проблеми з кількістю туристів поки що не скаржаться. Хоча якісні умови — для людей із великими грошима. У 4-зірковому готелі поблизу Аркадії сімейний номер-студіо для чотирьох у серпні за добу обійдеться у... 150 євро!
— Одесу рятує велика кількість фестивалів та свят всеукраїнського масштабу, — визнає глава міськдепартаменту туризму Тетяна Маркова. — Також активно співпрацюємо і з партнерами з далекого зарубіжжя. У минулому році Одеську область гідно представили на 12 міжнародних виставках, у тому числі й у Пекіні та Шанхаї. В іноземних туристів поступово проходить страх перед Україною як перед країною, де панує нестабільність i йдуть військові дії. Є серед туристів і ті, хто регулярно відвідує Одесу, й гості з Прибалтики, Словенії, Швеції та навіть Австралії. 
 

«КРИМНАШ»

В окупованому Росією Криму ситуація не покращилася навіть iз відкриттям Керченського моста. Якщо говорити про вартість відпочинку в таких непримітних курортних зонах, як Новофедорівка, селище Чорноморське або село Піщане, то навіть там ціни на харчування та проживання зашкалюють. Наприклад, ціна за однокімнатну квартиру в літній сезон стартує від 750 гривень за ніч, за продукти доведеться викласти не менше 650 гривень за одну людину (стандартний обід-сніданок та вечеря). Погіршує ситуацію й той факт, що багато пляжів перебувають в аварійному стані, відзначається гострий дефіцит питної води, а також перебої з електроенергією у спеку. Розраховувати на безперебійну роботу холодильників i кондиціонерів не можна через часті відключення світла.
Якщо ж говорити про такі більш престижні місця, як Ялта, Євпаторія, Алушта та Алупка, то там можуть собі дозволити відпочити хіба що місцеві високопосадовці. А ось інших туристів доводиться зганяти до окупованого Криму буквально силоміць, щоб хоч якось зімітувати наплив відпочиваючих. Найчастіше це приїжджі з «республікансько-сепаратистського» Донбасу, а також військовослужбовці з материкової частини Росії.
Число росіян, які збираються у 2018 році провести відпустку вдома, зросла до рекордної цифри у 23%, тоді як ще в 2016-му таких «ледацюг» набиралося лише 7%. 
До речі, критично вплинув на ситуацію і чемпіонат світу з футболу, через який багато хто з росіян проміняв кримські пляжі на диван перед телевізором. На другому місці — зменшення доходів та зростання цін через санкції, накладені Євросоюзом та США на економіку Російської Федерації.
 

СТАТИСТИКА

За кордоном відпочиває не більше чотирьох відсотків українців
Згідно з даними Київського міжнародного інституту соціології, майже 64 відсотки наших співвітчизників узагалі не планують відпочивати у літній сезон 2018 року. Ця цифра на п’ять відсотків вища, аніж у минулому році. 
Більше половини відпускників вибрали місцем відпочинку Карпати (близько 24 відсотків жителів України), ще 11 відсотків засмагатимуть на своїх дачах або в родичів, що живуть у селах. 
Введення безвізового режиму з країнами Європейського Союзу вдвічі збільшило потік туристів на закордонні курорти. Однак ця цифра не велика: не більше чотирьох відсотків від загального числа українців.
Маючи на руках біометричний паспорт, можна виїхати на 90 днів до 32 країн світу, включаючи Андорру, де періодично бувають фантастичні знижки на світові бренди, причому не тільки одягу, а й новітньої електроніки. 
Наших людей традиційно привертають низькими цінами Єгипет та Туреччина, де середня вартість путівки на тиждень у готель, де все включено, може навіть у літній сезон становити 10 тисяч гривень. Пропонують варіанти, які «не кусаються», Болгарія, Чорногорія і Грузія; щоправда, лише з вранішнім харчуванням або й зовсім без нього.
 

СВОЄ, РІДНЕ...

Альтернатива безжальному сонцю
У ТОП-10 найкрасивіших місць України, де можна поновити сили у літній період, входять Шацькі озера на Волині (від 400 гривень за ніч у двомісному номері), Національний парк та озеро Синевир поруч з однойменним населеним пунктом (близько 300 гривень за ніч), Біле озеро у Рівненській області (270 гривень за номер), Блакитні озера у Чернігові (від 500 гривень за двомісний номер з усіма зручностями), озеро Сиваш на Херсонщині (якщо зупинитися у селі Григорівка, то приватник візьме не більше 100 гривень за кімнату з усіма зручностями), озеро Бребенскул біля населеного пункту Ворохта (від 200 до 450 гривень в залежності від зручностей), Шелехівське озеро у Сумській області (їхати доведеться від міста Суми), а ще — найбільше озеро в Україні та друге за розміром в Європі озеро Ялпуг поруч з містечком Белград в Одеській області (на місцевих базах відпочинку беруть не більше 80 гривень із людини). 
Добре підходить для відпочинку і Миргород, що на Полтавщині. Помилуватися тамтешніми красотами можна скориставшись подобовою орендою квартир, ціна на які стартує від 150 гривень на добу.
Відмінною альтернативою морським узбереж­жям для українців став літній відпочинок у Карпатах, де фантастично красива природа та чисте гірське повітря відновлюють здоров’я навіть краще, аніж закордонний відпочинок під палючим сонцем.