Фахівці прорахували, скільки можуть коштувати натуральні сири

24.07.2018
Співвласник групи «Молочний альянс» Олександр Деркач на своїй сторінці у «Фейсбуці» опублікував аналіз мінімально можливої ціни натурального сиру в роздрібному продажі, на яку може орієнтуватися покупець.
 
Його підготували фінансові експерти галузі. За розрахунками фінансистів, при вартості молочної сировини 7,5 гривні за літр, рентабельності виробництва 10 відсотків та з урахуванням надбавки торгових мереж від 18 до 25 відсотків (вищої, ніж на маслі), вона повинна складати близько 160 гривень за кіло.
 
За словами Деркача, відсотків вісімдесят сирів, які виробляються сьогодні в Україні, — це варіації напівтвердого сичужного «російського» сиру. Дозрівають ці сири від місяця до двох і мають жирність 35-50 відсотків.
 
Іноді в них додають щось для смаку: пряжене молоко, зелень, горіхи чи щось іще. «Всі вони повинні вироблятися з натурального молока і містити винятково натуральний молочний жир.
 
Але деякі виробники замінюють молочні жири рослинними. Це не забороняється нашим законодавством, але в такому випадку товар повинен називатися «сирним продуктом» і це повинно однозначно вказуватися на упаковці.
 
Окремі не надто добросовісні наші конкуренти іноді забувають таке писати. Напевно, тому, що собівартість такого «сиру» раза в півтора нижча, ніж у реального», — пише співвласник молочної компанії.
 
Олександр Деркач нагадує також, як зовнішній вигляд продукту допоможе визначити ступінь зрілості сиру: «За білою, добре помітною смужкою сантиметра півтора шириною по краю головки. Зазвичай на ній іще й немає дірочок. Сировари називають її «телевізором». Якщо ви її бачите, це тривожна ознака. Бо означає, що сир не встиг дозріти на заводі і збирається це зробити у вас в шлунку. З’ївши такий сир, ви не отруїтися, але смак і відчуття будуть не ті».
 
До речі, під Києвом у липні почали створювати промислову віслючу ферму, на якій виготовлятимуть ексклюзивний сир. Про це повідомив директор Заболотненського вищого професійного училища Василь Романцов. Цей навчальний заклад відомий тим, що на його базі вже діє віслюча ферма, де налагоджено експериментальне виробництво сиру з молока ослиць.
 
«До мене вже приїздив власник агрохолдингу, з залученням можливостей банку, страхової компанії тощо, ми вже прорахували рентабельність такого бізнесу, — розповів Василь Романцов. — Уклали контракт на постачання йому двох сотень ослиць для створення під Києвом спеціалізованої ферми — саме для виготовлення сиру».
 
Очевидно, ціна на такий сир теж буде ексклюзивною.
 
Поки що ми споживаємо сирів значно більше, ніж виробляємо. Так, за підсумками першого кварталу нинішнього року, Україна експортувала 1,92 тисячі тонн сиру на суму $7,23 мільйона. Тим часом, як повідомляє ДФС, імпорт сирів за вказаний період склав 2,83 тисячі тонн, що в грошовому еквіваленті склало $14,4 мільйона.