На Берлін!

24.07.2018
На Берлін!

Фінал бігу на 800 метрів. Лідирує чемпіонка Європи Наталія Прищепа. (Фото з сайта ФЛАУ.)

У Луцьку фінішував чемпіонат України з легкої атлетики. На сучасному стадіоні «Авангард», де наступного року відбудеться командний чемпіонат Європи з легкоатлетичних багатоборств, спортсмени виборювали не лише медалі, а й путівки на головний європейський старт сезону, що пройде з 7 по 12 серпня в Берліні. 
 
На урочисте відкриття завітали міністр сім’ї, молоді та спорту Ігор Жданов i президент федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул, який розповів про позитивні зміни в житті української легкоатлетичної сім’ї. «Раніше у Федерації легкої атлетики був такий принцип, що їхали на змагання винятково спортсмени, які претендували на нагороду. І це, на наш погляд, значною мірою обмежувало розвиток і позбавляло надії багатьох, хто міг би мати шанс, але не гарантований. Зараз ми вивозимо величезні команди. Для нас це додаткові витрати, однак це дає надію і мотивацію спортсменам і тренерам. Це досвід, який потім знадобиться. Друга складова — увага до тренерів. Ми змогли разом iз профільним міністерством, НОК суттєво покращити умови для роботи тренерів, підвищити виплати провідним тренерам України. І сьогодні припинився відтік спеціалістів за кордон. До нас звертаються тренери, які працювали за кордоном і з бажанням, і з готовністю повернутися і працювати в Україні», — відзначив президент ФЛАУ.
На бігових доріжках та в секторах змагалися 600 наших атлетів, а також гості з Білорусі, Грузії, Ізраїлю та Вірменії.
Як почесний гiсть, а не претендент на медалі, до Луцька з Харкова завітав наш титулований «висотник» Богдан Бондаренко. Він офіційно заявив про прийняте рішення пропустити сезон. Та нагородив наших чарівних стрибунок у висоту, які в запеклій боротьбі виборювали медалі. Кращою стала киянка Юлія Левченко (1.96), срібло у Катерини Табашник iз Дніпра (1.96) та бронза в Оксани Окунєвої (1.94). У висотників Андрій Проценко та Дмитро Дем’янюк взяли 2.26, але за кількістю спроб переміг Проценко. 
Однак не обійшлося без блиску зірок й у змагальних секторах. Стрибунка потрійним Ольга Саладуха з Донеччини вже в першій спробі (14,19 м) забезпечила собі «золото», проте надалі оберти не збавляла, щоразу стрибаючи за 14 метрів. 
Іще один іменитий вітчизняний легкоатлет — багатоборець Олексій Касьянов — змагався на 100-метрівці з бар’єрами. Утім у непрофільній дисципліні титулованому спортсмену довелося обмежитися лише третім місцем. При цьому норматив категорії «А» (13.80) підкорився лише киянину Артему Шаматрину. «Шкода, що мені не вдалося пробігти швидше, у півфіналі здавалося, що норматив виконано. Днями стартуватиму в Німеччині, намагатимуся вибігти з заповітних 13.85. Цей сезон як десятиборець пропускаю. Відчуваю, що потрібно відпочити. А вже з вересня ми з Анею (дружина Олексія (до заміжжя — Мельниченко), чемпіонка світу-2013, яка в березні народила доньку Олександру) розпочнемо підготовку до наступного сезону», — сказав Касьянов. У жінок у бігу на 100 м iз бар’єрами найшвидшою була досвідчена спортсменка з Броварів Анна Плотіцина. Її результат 13,24 сек. дозволить вийти на доріжку в Берліні. 
Цікавий факт — одразу дев’ятеро наших дівчат у бігу на 400-метрівці мають норматив категорії «А», тож боротьба за «золото» в цій дисципліні вийшла напрочуд жорсткою. Урешті перемогла киянка Тетяна Мельник (52,71), якій удалося випередити Анну Рижикову-Ярощук та Анастасію Бризгіну.
А от у бігу на 800 м особливої конкуренції не було. У чоловіків тріумфував Євген Гуцол (1:51,48), у жінок не було рівних чинній чемпіонці Європи Наталії Прищепі (2:01,84). 
Так само «в одні ворота» пройшли фінали на 100 м. У жінок на доріжці домінувала Христина Стуй, у чоловіків  швидшим за всіх був кращий український спринтер Сергій Смелик. Водночас лаври героя фіналу дісталися 20-річному Олександру Соколову з Миколаївщини, котрий встановив новий молодіжний рекорд України (10.17).
Бажання виступити на єврофорумі спонукало окремих спортсменів перевершувати на «Авангарді» власні здобутки. Так, у секторі для стрибків у довжину на шляху до перемоги броварчанин Сергій Нікіфоров установив особистий рекорд — 8.23 м. Так само оновив «персонал-бест» і Владислав Мазур iз Житомирської області, подолавши заповітний, восьмиметровий, для стрибунів рубіж — 8.07. Натомість жіночу «довжину» виграла хмельничанка Марина Бех (6.86). Срібло з особистим рекордом 6.81 виборола Крістіна Гришутіна з Києва.
Не обійшлося без приємних емоцій і в секторі для метання молота, де місцевих шанувальників легкої атлетики порадував молодий молотобієць Гліб Піскунов. Усі спроби представника знаної метальної династії були за 70 метрів, а результат 73.60 дозволив йому піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу.
Загалом, за результатами чемпіонату України сформувався склад збірної команди, котра поїде до Берліна боротися за нагороди європейського чемпіонату, — це команда з 89 атлетів (39 чоловіків та 50 жінок).