Єврокомісія оштрафувала Google на рекордні 5 млрд. доларів

20.07.2018
Європейська комісія оштрафувала американську пошукову систему Google на 4,34 млрд. євро (5 млрд. доларів).
 
Це найбільший штраф в історії за порушення антимонопольного законодавства, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Єврокомісія заявила, що компанія використовувала свою мобільну операційну систему Android, щоб незаконно «закріпити своє панівне становище в інтернет-пошуку».
 
Як зазначено в прес-релізі, інтернет-компанія порушила правила Європейського Союзу і примушувала виробників пристроїв на базі операційної системи Android заздалегідь встановлювати її додатки.
 
У своїй заяві Єврокомісія також обвинуватила Google, що цей ІТ-гігант підкуповував операторів мобільного зв’язку для просування свого пошуковика.
 
Android потрапив у поле зору Єврокомісії в квітні 2015 року після скарги торгової групи Fairsearch, до якої входили Microsoft, Nokia та Oracle.
 
У той момент Android займав 64% ринку телефонів у Європі, повідомляла дослідницька компанія Statcounter. З того часу частка Android зросла до 74%.
 
«Google використовував пристрої на базі системи Android для того, щоб закріпити свою домінуючу позицію на ринку інтернет-пошуковиків. Такий метод ринкової боротьби заважає інноваціям. Google позбавив європейських споживачів переваг конкуренції», — йдеться в заяві єврокомісара з питань антимонопольної політики Маргрет Вестагер.
 
Єврокомісія проводить ще і третє розслідування щодо Google — з приводу розміщення реклами AdSense.
 
Європейська комісія зобов’язала Google змінити свою політику впродовж 90 днів. Інакше компанії доведеться заплатити додатковий штраф у розмірі 5% від її середнього щоденного обороту. Зазначимо, що  Google може легко собі дозволити такий штраф — її обігові кошти наприкінці березня становили майже 103 млрд. доларів.
 
Утім у каліфорнійській компанії заявили, що Google подасть апеляцію на рішення Єврокомісії.
 
«Android пропонує користувачам більший вибір, а не обмежує його», — зазначено в прес-релізі. 
 
Раніше Єврокомісія вже штрафувала Google, і також на рекордну на той час суму: у 2017-му компанію зобов’язали виплатити 2,42 млрд. євро за те, що вона просувала свої сайти та продукти в пошуковій видачі.