Чи бути суперфіналу: бій між Усиком та Гассієвим опинився під загрозою зриву

18.07.2018
Чи бути суперфіналу: бій між Усиком та Гассієвим опинився під загрозою зриву

Олександр Усик вирушив у Москву на «об’єднавчий» бій проти Мурата Гассієва. (Фото зі сторінки спортсмена в «Інстаграмі».)

До дати найочікуванішого поєдинку в першій важкій вазі, в якому мають зійтися чемпіон світу за версіями WBO та WBC Олександр Усик та володар чемпіонських поясів за версіями IBF та WBA Мурат Гассієв, залишилось кілька днів. Здавалося, що все вирішено і вже в суботу стане відомим ім’я абсолютного чемпіона світу та володаря Кубка Мухаммеда Алі. 
 
Але «громом серед ясного неба» стала заява менеджера українця Егіса Клімаса, що бій може й не відбутися. Згодом підтвердив цю інформацію і промоутер Усика Олександр Красюк.
 
«У нас є претензії до російської сторони, котрі стосуються організації поїздки, забезпечення безпеки та розміщення нашої команди в готелі. Існує ймовірність того, що бій не відбудеться. І з кожним днем вона все більш висока. Однак, якщо бій усе-таки не відбудеться зараз, то ми будемо йти своєю дорогою і з Гассієвим все одно зустрінемося. Але вже не в рамках Суперсерії», — сказав Красюк.
 
Із його заяви можна зрозуміти, що російська сторона, яка взяла на себе всі зобов’язання щодо організації поєдинку, не виконує їх. Які саме зобов’язання не виконуються, достеменно не відомо, але зрозуміло, що справа не тільки в проживанні та перельоті Усика та його команди. Йдеться про щось більш серйозне, що замовчується обома сторонами конфлікту.
На такі слова миттєво відреагував президент федерації боксу Росії Умар Кремльов. Він доволі різко прокоментував цю ситуацію і навіть пригрозив Усику судовою тяганиною та проблемами в подальшій боксерській кар’єрі.
 
«Команда Олександра Усика публічно озвучила ноти невдоволення, начебто ми як організатори не виконуємо якихось умов. Ми не розуміємо, в чому невдоволення команди українського боксера. Нехай покажуть хоча б одне офіційне звернення, узгоджене з організатором WBSS, на яке ми не відповіли, чи озвучать умови, які ми не виконали, або скажуть, з чим ми не допомогли», — наголосив Кремльов.
 
За словами російського функціонера, контракти боксерів з WBSS досить жорсткі, тому зрив бою однією зі сторін може мати серйозні наслідки, зокрема суди. На організацію бою вже витрачено пристойну кількість коштів. Але по факту це вже зона відповідальності WBSS, і тільки з ними можна вести переговори. Ну а порушення домовленостей можуть вплинути на кар’єру Усика. 
Попри всі перипетії Олександр Усик разом зі своєю командою вирушив до Москви, але це не дає 100% гарантії того, що запланований поєдинок відбудеться.
 
«Поки ще не все залагоджено. Проте ми летимо. Російська сторона каже, що не розуміє претензій? Дурня включають. Все вони розуміють. Більшістю побутових питань ми займаємося самостійно. Тому з цим у нас проблем немає. Є проблема з тим, що приймаюча сторона (не Всесвітнія серія боксу) не виконує взяті на себе зобов’язання!» — заявив Красюк.
 
Що стосується самого Усика, то існуючий конфлікт начебто не тривожить боксера: «Я прекрасно почуваюся. Мені однаково, де відбудеться бій, я просто хочу битися. Я й моя команда готові до цього протистояння».
 
Водночас абсолютного спокою в команді українського чемпіона все ж немає. За тиждень до запланованого поєдинку Усик припинив співпрацю з одним зі своїх наставників — Сергієм Ватаманюком. «Він не був моїм безпосереднім наставником, а лише допомагав мені в окремих речах. Ми припинили нашу спільну співпрацю, оскільки те, що він мені давав, не сприяло моєму розвитку. Хороша людина — це не професія», — пояснив Олександр. Осідлавши коня (фото, яке він опублікував на своїй сторінці в «Інстаграмі»), зі словами «Москва, зустрічай», Усик вирушив у дорогу на головний бій у своїй професіональній кар’єрі.