У Кременчуцькому водосховищі концентрація марганцю перевищує норму в 15 разів

17.07.2018
Біля Черкас, у Кременчуцькому водосховищі, концентрація марганцю перевищує норму в 15 разів. 
 
Як повідомив «УМ» керівник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, результати моніторингу якості поверхневої води Кременчуцького водосховища, проведені лабораторією гідрометеослужби з квітня по червень цього року, зафіксували високі показники марганцю.
 
«Концентрація марганцю перевищувала гранично допустимі норми у 15 разів. Також, окрім марганцю, вода забруднена вище допустимих норм міддю, хромом та фенолами у 6 разів, цинком — у 8 разів», — зазначає Віталій Постригань.
 
За його словами, окрім цього, через інтенсивне розмноження водоростей вода в окремих місцях набула зеленого кольору і стала непридатною для купання відпочивальникiв.
 
Адже синьо-зелені водорості виділяють токсини, небезпечні для здоров’я людини, особливо дітей. Можуть розвиватись алергія та кон’юнктивіт.
 
Віталій Постригань пояснює, що причиною забруднення поверхневої води у Дніпрі на території Черкаської області є промислові та комунальні скиди в річку.
 
А результатом цього стало раннє інтенсивне розмноження синьо-зелених водоростей і, відповідно, погіршення якості природної води, в окремих місцях не придатної навіть для купання.