Обмінялися ударами: протистояння Порошенка і Гройсмана вийшло в публічну площину

17.07.2018
Обмінялися ударами: протистояння Порошенка і Гройсмана вийшло в публічну площину

Петро Порошенко і Володимир Гройсман. (Фото з сайта apostrophe.ua.)

Політичне протистояння між Президентом Петром Порошенком і Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом стало виходити в публічну площину.

Обшуки і затримання у близьких до Гройсмана людей і політичні випади у відповідь з боку оточення Прем’єра свідчать про вкрай напружені відносини між керівниками виконавчої гілки влади.

Конфлікт має глибоке коріння: глава держави давно хоче, щоб Прем’єр підтримав його наступне президентство, а також прислухався до нього по роботі уряду. І, звичайно, щоб Гройсман усе-таки очолив президентську партію. 

Глава Кабміну, навпаки, хоче дистанціюватися від Президента і будувати свою самостійну політичну кар’єру з новими партнерами — політиками з партії «Народний фронт». Чим може закінчитися ця боротьба — в матеріалі «Апострофа».

Верховна Рада розійшлася до осені. Показово, що на закриття сесії прийшов Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який усіляко демонструє теплі стосунки з главою парламенту Андрієм Парубієм.
 
Показова риторика спікера ВР: спочатку він подякував Президенту Петру Порошенку за плідну співпрацю, після чого висловив вдячність Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману і всьому уряду за «унікальну співпрацю».
 
Звичайно, може здатися, що між словами «плідна» і «унікальна» різниці практично немає, але в українській політиці використання езопової мови — один із засобів передачі сигналів...
 
На цьому тлі відносини Президента і Прем’єра, які останнім часом і так були непростими, все більше заходять у глухий кут. Сам Прем’єр-міністр публічно заявляв про те, що на нього і його оточення «будуть відбуватися нападки».
 
Новий виток боротьби розгорівся минулого тижня, коли Служба безпеки України провела обшук у голови управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області Руслана Осмоловського — людини, близької до Володимира Гройсмана.
 
Пізніше в ЗМІ з’являлася інформація про підготовку затримання в. о. голови ДФС Мирослава Продана. У п’ятницю працівники прокуратури спільно з СБУ взяли на вимаганні 0,5 млн. грн. керівника одного з підрозділів ДФС у Вінницькій області. Співрозмовник «Апострофа» в прем’єрському оточенні стверджує, що таким чином був переданий «привіт» Гройсману від Президента.
 
По-перше, Прем’єру хочуть дати зрозуміти, що не хочуть втрачати контроль над митницею. Не так давно Прем’єр оголосив, що почав велику боротьбу з корупційними схемами на митниці.
 
«Ми сформували план дій iз боротьби з контрабандою. Є десятки мільярдів гривень, які «схемники» виводять за межі українського бюджету. Я цього терпіти не буду», — заявляв Прем’єр ще наприкінці червня.
 
За його словами, провідна роль у питанні боротьби з контрабандою має лежати на Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції і ДФС. Тому боротьба плавно перемістилася в площину Гройсман—МВС і Порошенко—СБУ, адже саме останніх, а саме відоме управління «К» під керівництвом Павла Демчини, найчастіше називають у політикумі основними вигодонабувачами від контрабанд­них схем на митниці. До речі, саме управління «К» і проводило обшук у вінницькій ДФС.
 
Передали Гройсману минулого тижня ще один «привіт». Починаючи з середи, під стінами Кабміну та ВРУ мітингували «євробляхери» — власники машин на іноземних номерах, які вимагали скасування постанови Кабміну №479, що дозволило б знизити ціну на розмитнення авто з іноземними номерами. Проте в самому Кабміні такі дії протестувальників називали несамостійними.
 
«За всіма цими протестами стоять гроші Кононенка і Грановського (нардепи, близькі до Президента, — «Апостроф»). Це ще один привіт Гройсману», — розповіло «Апострофу» одне з джерел в оточенні Прем’єр-міністра.
 
Такі ситуації добре ілюструють активну фазу затяжного конфлікту між Прем’єром і Президентом. Однак співрозмовники «Апострофа» як у президентському, так і в прем’єрському таборах розповідають, що причина розбіжностей набагато глибша.
 
По-перше, Президенту не подобається явне зближення Гройсмана з деякими «фронтовиками», зокрема Арсенієм Яценюком, Арсеном Аваковим і згаданим вище Андрієм Парубієм, з якими Прем’єр нерідко координує свої дії.
 
«По-друге, Президент хоче, щоб Гройсман його підтримав на президентських виборах, вийшов і сказав: це — наш єдиний кандидат, а той не хоче. Крім того, Гройсман розвинув зараз бурхливу діяльність у Вінниці, а це один із ключових регіонів для Президента, і його така активність дратує», — коментує «Апострофу» співрозмовник з оточення Прем’єра.
 
В адміністрації Президента також підтверджують: причина конфлікту багато в чому криється в показовій самостійності глави уряду.
 
«Гройсман відчув, що може бути самостійним ще з того моменту, як пішов на з’їзд «Народного фронту». Потім він домовився з низкою олігархів. На їхніх каналах йде тiльки позитив про Гройсмана і його боротьбу з контрабандою. Його найближча мета — фракція в парламенті, а вже після і президентство», — вважають в АП.
 
Утiм Гройсман не сидить склавши руки. В АП стверджують, що на позаминулому тижні після чергового провального голосування за новий склад Центральної виборчої комісії і демаршу БПП, що був далі, Гройсман зіграв свою роль у скандальному голосуванні умовно новою коаліцією.
 
Нібито секретаріат Кабміну розіслав повідомлення низці депутатів — прийти до зали, щоб показати «дієздатний парламент». В АП це розцінили як удар у спину главі держави.
 
«У Гройсмана немає розуміння своїх реальних шансів. У нього інфантильність. Це все одно, що говорити про конфлікт батька і сина. Це не означає, що Президент сприймає його як сина, але масштаби — неспiвмірні. Гройсман хоче побудови своєї політичної кар’єри, ось і вся причина», — говорить «Апострофу» один iз найближчих соратників Президента.
 
Однак на публіку в президентському таборі зберігають спокій. «Ми єдині і монолітні як ніколи. Ніякої боротьби між Президентом і Прем’єром немає», — прокоментував «Апострофу» заступник голови фракції БПП нардеп Сергій Березенко.
 
Чим закінчиться конфлікт двох амбітних політиків, поки рано пророкувати, однак в обох таборах впевнені, що, так чи інакше, але сторони домовляться.
 
«Війна тривати довго не буде, вони все-таки сядуть за стіл переговорів. Але питання — в якій конфігурації, хто на якій позиції буде представлений. Це буде ясно пізніше», — майже в один голос говорять співрозмовники «Апострофа», акцентуючи увагу на тому, що найважливішим нюансом майбутніх переговорів стануть ви­бори й гроші, які на них потрібні. А останнє якраз у руках Каб­міну під проводом Володимира Гройсмана. n