Стрибок до першої сотні: юна Даяна Ястремська стане п’ятою українкою в топ-100 світового рейтингу

17.07.2018
Стрибок до першої сотні: юна Даяна Ястремська стане п’ятою українкою в топ-100 світового рейтингу

Після двох років перебування в тіні колишній лідер чоловічого тенісу Новак Джокович вчетверте в кар’єрі підкорив Уїмблдон. (Фото з сайта tennisua.org.)

Після раннього вильоту наших спортсменів з Уїмблдону увагу до себе привернула інша українка — юна Даяна Ястремська (№127 WTA).
 
Талановита тенісистка після тріумфу на турнірі ITF у Римі продовжує підкорювати нові вершини.
 
І хоча здобути перемогу на аналогічних змаганнях у Будапешті одеситці не вдалося — у його півфіналі вона поступилася 110-й ракетці планети, росіянці  Катерині Александровій (2:6, 6:2, 4:6) — підсумком цих баталій у столиці Угорщини для нашої талановитої співвітчизниці став прем’єрний стрибок до першої сотні рейтингу WTA. Цікаво й те, що в «топ-100» Даяна стане першою тенісисткою, народженою в XXI столітті.
 
Водночас завершився й один із найпрестижніших тенісних турнірів — Уїмблдон 2018.  Усі очікували, що в чоловічому фіналі «Великого шолома» знову зійдуться сучасні тенісні генії — Рафа Надаль та Роджер Федерер, але вони один за одним поступилися і припинили боротьбу на турнірі. 
 
У фіналі ж зійшлися серб Новак Джокович, який, втративши у 2016-му році титул першої ракетки світу, тривалий час перебував у пошуках своєї гри, а також інший несподіваний його учасник — південноафриканець Кевін Андерсен, який, маючи восьмий номер посіву, на чвертьфінальній стадії вибив із розіграшу першого сіяного, швейцарця Федерера. Сильнішим виявився колишній лідер світового рейтингу Новак Джокович — 6:2, 6:2, 7:6.
 
Ця перемога для серба стала четвертою на Уїмблдонському турнірі, раніше він тріумфував у 2011, 2014 та 2015 роках. Тепер на рахунку Новака Джоковича 13 перемог на турнірах «Великого шолома», передостанню з яких він здобув два роки тому в Парижі. При цьому четверте підкорення Уїмблдону дозволить 31-річному сербу повернутися в топ-10 світового рейтингу.
 
«Якби півтора місяця тому мене запитали, чи можу я виграти Уїмблдон, частина мене сказала б: «Так, я сподіваюся». Але я ще не був упевнений у своїй грі. Півфінал проти Надаля став найсерйознішою перевіркою. Тому я витратив стільки енергії і доклав стільки зусиль, щоб виграти цей матч (6:4, 3:6, 7:6 (11:9), 3:6, 10:8). Я не знаю, що буде в майбутньому, але мені подобається грати на харді. US Open завжди був для мене успішним турніром. У минулому році я пропустив його через травми і тепер із нетерпінням чекаю повернення», — розповів Новак Джокович.
 
Як і кілька місяців тому в Парижі, й на Уїмблдоні залишилася без трофею легендарна екс-прима світового тенісу Серена Уїльямс, хоча була дуже близькою до повернення на переможний шлях. Досвідчена американка у фіналі поступилася німкені  Анжелік Кербер.
 
Німецька спортсменка здобула впевнену перемогу — 6:3, 6:3 і вперше в кар’єрі тріумфувала на Уїмблдоні.
 
«Перед фіналом проти Серени завжди знаєш, що вона буде грати в повну силу, тому що це саме ті матчі, заради яких вона грає всі попередні. Так що я намагалася не думати про те, що граю саме з нею, я намагалася зберігати спокій і віру в себе, тому що це був саме той матч, заради якого я тренувалася і готувалася до цього турніру. Це — приголомшливо. У мене слів немає, щоб описати свої почуття. Я пам’ятаю, як у дитинстві мріяла виграти Уїмблдон. Це щось особливе», — поділилась емоціями Кербер.
 
Для Уїльямс-молодшої цей фінал став першим після народження у вересні 2017 року доньки, тому такий результат, зважаючи на непростий процес повернення, американка може вважати прийнятним і розглядати як трамплін для подальших звершень.
 
«Я в принципі ніколи не шукаю виправдань для своїх поразок і зараз не буду. Це був відмінний турнір. Кілька місяців тому я не знала свого рівня, не знала, чи зможу повернутися, як буду грати. До можливості побачити світло в кінці тунелю була дуже довга дорога. Так що ці два тижні показали мені, що я можу змагатися і робити це на довгому турнірі. Можу претендувати на перемогу на турнірі «Великого шолома». За моїми відчуттями, я можу ще дуже сильно додати, і це буквально тільки початок. Буквально. Так що добре, що я можу продовжувати працювати», — наголосила Серена Уїльямс.