Вибух міномета на Рівненському полігоні: життю постраждалих військових нічого не загрожує

13.07.2018
Постраждалі під час навчань на полігоні в Рівненській області військовослужбовці ЗСУ перебувають у госпіталі — загрози їхньому життю немає (стан поранених лікарі оцінюють як задовільний, хлопці при свідомості та пам’яті), а ось чи зможуть продовжувати службу в армії — поки що невідомо.
 
Таку інформацію надав голов­ний хірург Військово-медичного клінічного центру Західного регіону Іван Богдан.
 
«Уже сьогодні всі троє будуть переведені для продовження лікування у відділення. Один із поранених учора вже самостійно ходив, сьогодні самостійно пересуватимуться ще двоє. Нам удалося одному військовослужбовцеві зберегти чотири пальці, і це завдяки фаховій медичній допомозі після поранення. Наступного тижня плануються ще операції. Видалятимемо вогнепальні осколки, в одного військового вони у м’яких тканинах, у двох — у головному мозку, і ці операції дуже складні», — повідомив напередодні лікар.
 
Нагадаємо, що трагедія сталася 6 липня близько 6-ї години ранку: під час навчань відбувся розрив міномета. Тоді одразу на місці загинули троє військових, які перебували поряд із ним, а ще дев’ять — отримали поранення.
 
Одразу після інциденту Президент України Петро Порошенко наказав негайно припинити використання міномета «Молот» як на передовій, так і на українських полігонах, допоки не будуть встановлені причини його вибуху. Наразі на Рівненському полігоні проводяться слідчі експерименти, опрацьовують версії причин трагедії. 
 
Нагадаємо, що це вже не перший трагічний інцидент міномета М120-15 «Молот», вартість якого сягає майже півмільйона гривень. Це міномет калібру 120 мм українського виробництва (ПАТ Завод «Маяк», що в Києві), розроблений на основі радянського міномета 2Б11.
 
Виробництво міномета налагодили у стислі терміни, і перші поставки до ЗСУ відбулися на початку 2016 року.
 
Інциденти траплялися: у липні 2016 року на полігоні «Широкий лан» у Миколаївській області загинув один військовослужбовець, у листопаді того ж року через розрив міни в каналі «Молота» загинули два бійці «Айдару», в березні 2017 року від вибуху цього міномета під Авдіївкою загинуло троє бійців. 
 
То чи варто чекати наступної трагедії та жертв через вибух недолугого «Молота», чи врешті почати щось із ним робити: зняти з озброєння чи вдосконалити?