На метеостанції «Плай» у Карпатах півстоліття спостерігають за погодою

11.07.2018
На метеостанції «Плай» у Карпатах півстоліття спостерігають за погодою

Монумент на честь В’ячеслава Чорновола.

До особливих місць України, поза сумнівом, належить Плай. Таку назву має одна з найвищих гір Закарпаття. Її висота — 1330 метрів. І хоча гір із подібною висотою у Карпатах чимало, особливість Плаю в тому, що тут функціонує одна з двох українських високогірних метеостанцій (інша, що має назву «Пожежевська», розташована в Івано-Франківській області біля Говерли).

Привід згадати метеостанцію «Плай» виник тому, що днями було урочисто відзначено її 50-річчя. З цієї нагоди сюди з’їхалися гості — переважно фахівці з гідрометеорології. Ініціатором заходу став Олександр Косовець — директор Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

З вітерцем на всюдиході

Важливо, що до метеостанції таки можна доїхати — сюди веде дорога. Утім її стан такий, що для подолання 10 км із Воловця використовують гусеничний всюдихід. Щопонеділка близько 11-ї години він вирушає хоч і не в дуже далеку, проте майже екстремальну подорож. Транспортний засіб, якому теж чимало років, везе вгору не лише людей, а й чимало вантажу. 
 
Роботу станції налагоджено вахтовим методом. Тут загалом працює 10 осіб: начальник і ще три вахтові групи, в кожній з яких — три людини. Усі — чоловіки, адже умови на горі непрості.
 
Насамперед тут прохолодно — навіть у липні. Що ж до інших місяців, то вони реально холодні. Дощі тут часті «гості». А сильний вітер, здається, ніколи не стихає.
 
Зрештою, 50 років неперервних спостережень за погодою дають змогу сказати, який саме клімат на горі. Середня багаторічна температура повітря становить 3,1°С, абсолютний максимум — плюс 26,9°С, абсолютний мінімум — мінус 27,6°С. Середня швидкість вітру — 5,6 м/с, максимальна — 44 м/с. За середньою кількістю опадів (1550 мм) метеостанція «Плай» тримає першість в Україні. 
 
Оскільки на метеостанції зима дуже довга, то шар снігу тут часто сягає вікон, а зрідка — й даху будівлі. Знаючи це, один із гостей подарував працівникам станції добротну лопату — згодиться! 
 
Значна висота снігу та небезпека сходження снігових лавин зумовлюють те, що спостереження за снігом та місцями його найбільшого скупчення належать до пріоритетних. Тому метеостанція «Плай» має статус сніголавинної. 
 
Розташована станція на вершині гори. Будь-яка інша гора її не затуляє. За сто метрів від метеомайданчика віднесено й будівлю станції, а її дах спеціально зроблено майже плоским. 
Розташування на горі визначає те, що тут немає надійного джерела води. Її доводиться привозити, а також збирати ту, що випадає у вигляді дощу та снігу. 
 
На горі Плай немає лісу. Тож певні особливості існують і з теплопостачанням. В основному його забезпечує електроенергія, що подається кабелем. Про всяк випадок існує й дизельна електростанція. 
 
За останні роки умови праці на станції істотно поліпшилися — в її будівлі встановлено металопластикові вікна, зроблено утеплення стін. Тож нині у приміщеннях уже не так холодно, як колись.

Тут був Чорновіл

Розповідь про метеостанцію «Плай» буде не повна, якщо оминути увагою цікавий історичний факт — на ній у 1969–1970 рр. працював В’ячеслав Чорновіл.
 
Спочатку він обіймав посаду техніка, а потім виконувача обов’язків начальника станції.
 
За спогадами старожилів, тоді він носив бороду.
 
У галузевому архіві гідрометеорологічних спостережень ДСНС України, який функціонує при Центральній геофізичній обсерваторії, збереглися документи — таблиці метеорологічних спостережень, власноруч підписані В’ячеславом Михайловичем. 
 
Можна здогадатися, що саме примусило відомого політика влаштуватися на гірській метеостанції — на рівнині роботу йому знайти не давали. Що ж до гори, то тут були і певні переваги — присутність на ній людини з органів одразу помітна. Гора давала певну свободу — простір, який потрібен будь-якому опозиційному політику. 
 
У 2007 році Народний рух України з нагоди 70-річчя В’ячеслава Михайловича встановив на Плаю монумент на його честь. У постаменті спеціально зроблено отвір для українського прапора. Такий же прапор постійно майорить і над будівлею метеостанції. А поряд із ним — прапор УПА. 
 
До речі, на горі споруджено ще й телерадіоретранслятор. Його сталеву вежу видно здаля — навіть з перону залізничної станції Воловець. Кращий орієнтир важко й уявити. 
 
Не можу оминути увагою і той факт, що від гори Плай можна пішки дістатися інших цікавих місць Закарпаття. За три з половиною кілометри височить гора Великий Верх, спустившись з якої можна побачити і почути водоспад Шипіт. 
 
Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ, 
доктор географічних наук