Військовий прокурор Матіос звинуватив екс-депутата Шепєлєва у вбивстві

10.07.2018
Шокуючими фактами поділився із журналістами минулого тижня під час брифінгу головний військовий прокурор Анатолій Матіос.
 
Він заявив, що правоохоронцям вдалося розкрити замовника та організатора вбивства полковника УБОЗ Романа Єрохіна. Ним виявився екс-нардеп Олександр Шепелєв, хоча й називав його прокурор просто Ш.
 
Убивство Єрохіна було скоєно ще 12 років тому (26 липня 2006 року), виконавці жахливого злочину вже давно отримали вироки, але замовника вдалося розкрити лише зараз. 
 
Як розповів пан Матіос, із березня 2018 року головна військова прокуратура вжила всіх заходів для встановлення замовника та організатора вбивства, тому для цього було виокремлене спеціальне кримінальне провадження.
 
За даними слідства, мотивом убивства стала помста за професійну діяльність правоохоронця, а також з метою не допустити таку діяльність у подальшому.
 
«Встановлено, що полковником Єрохіним спільно з групою підлеглих була виявлена робота конвертаційного центру на базі одного з комерційних банків Донецька, кінцевим бенефіціаром якого був один народний депутат на той час. І діяльність цього центру була припинена, троє осіб були притягнуті до кримінальної відповідальності, схема легалізації коштів була ліквідована», — розповів головний військовий прокурор.
 
Нардеп вирішив помститися Єрохіну та вбити його, для чого найняв п’ять осіб, більшість з яких були діючими або колишніми правоохоронцями, які за значну матеріальну винагороду погодилися вчинити вбивство.
 
Як з’ясувалося, Шепелєв надав виконавцям убивства вогнепальну зброю: 2 автомати Калашникова, 13 пістолетів Макарова, 2 пістолети ПБ та понад 500 боєприпасів до них. Застосовуючи всі можливі засоби конспірації, замовник убивства, нардеп, так побудував взаємовідносини між учасниками збройного угруповання, що вони не знали всієї групи і тільки кілька з них знали основного замовника, що на той момент йому дозволило уникнути покарання.
 
За словами Матіоса, для виконання замовлення 26 липня 2006 року у Києві був викрадений полковник Єрохін, якого потім убили у салоні автомобіля, а його труп вивезли за межі міста та закопали в лісі.
 
Додамо, що в грудні 2012 року Шепелєва оголосили в розшук за підозрою в причетності до розкрадання десятків мільйонів гривень із «Родовід Банку» (за часів прем’єрства Тимошенко). Крім того, він фігурував у справах про вбивство і замах на вбивство.
 
«Спритний» нардеп примудрився втекти з дружиною в Угорщину, проте в березні 2014 року Будапешт видав їх Україні — але політик утік  до Росії з лікарні швидкої допомоги (його дружину затримали, але відпустили під заставу). І хоч у березні 2015 року «невловимого» політика таки затримали в Росії, проте екстрадиція не відбулася.
 
Військова прокуратура почала розслідування про держзраду, запідозривши Шепелєва в переході на службу до ФСБ Росії. 9 лютого 2018 року співробітники СБУ таки впіймали екс-нардепа неподалік  Києва з... посвідченням «ДНР».