Гран-прі фестивалю «Відкрита Ніч «Дубль 21» виграв мультфільм «Причинна»

10.07.2018
Кінофестиваль «Відкрита Ніч «Дубль 21» оголосив переможців. Гран-прі фестивалю отримала створена за підтримки Держкіно анімаційна стрічка Андрія Щербака «Причинна».
 
Свою першу нагороду — Спеціальний приз журі — стрічка отримала на Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів «КРОК» (це перша нагорода українського фільму на цьому фестивалі після призу Гран-прі, який отримав фільм «Йшов трамвай №9» режисера Степана Коваля у 2002 році).
 
Минулого року в листопаді «Причинна» здобула перемогу на фестивалі «Кіномаршрут» у міжнародній анімаційний програмі, ставши найкращим анімаційним фільмом.
 
Національна прем’єра картини відбулася минулоріч на Одеському міжнародному кінофестивалі в рамках Національної конкурсної програми короткометражних фільмів. «Причинну» було також представлено в рамках Національної конкурсної програми кінофестивалю «Молодість. Пролог».
 
Крім українських, мультфільм брав участь у фестивалях Боснії і Герцеговини, Південної Кореї. Він також був представлений на Українському стенді на кіноринку Mifa Market Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів у м. Ансі (Франція).
 
Мультфільм «Причинна» створений за мотивами однойменної поетичної балади Тараса Шевченка. За сюжетом, війна розділяє закоханих. Молода наречена, не витримавши розставання, втрачає розум і помирає. Молодий повертається живим і неушкодженим, але, побачивши загибель коханої, розбивається на смерть. Та попри все, ці двоє залишаються разом назавжди.
 
Картина створена компанією «Магіка Фільм» за підтримки Держкіно України. Андрій Щербак є режисером, автором сценарію та художником-постановником стрічки. Продюсер картини — Геннадій Кофман.
 
Приз глядацьких симпатій на кінофестивалі «Відкрита Ніч «Дубль 21» отримала короткометражна ігрова стрічка Яни Антонець «П’ять хвилин», яка також була створена за підтримки Держкіно України. Ще один підтриманий Держкіно фільм — анімаційна стрічка Степана Коваля та Олександра Колодія «Лабіринт» — отримав сертифікат від компанії Letter to Fest, яка займається кінофестивальною дистрибуцією.
 
Цього року до складу журі фестивалю «Відкрита Ніч «Дубль 21» увійшли продюсер Сергій Лавренюк, режисер та продюсер Валерія Сочивець, оператор Ярослав Пілунський, акторка Наталія Васько, кінокритик Лук’ян Галкін, звукорежисер Артем Мостовий, актор та волонтер Мирослав Гай, продюсер Анастасія Буковська та режисер Ростислав Держипільський.
Головна нагорода фестивалю становила 50 тисяч гривень.
 
Одночасно з Києвом покази короткометражних фільмів українських режисерів у рамках фесту «Відкрита Ніч «Дубль 21» проходили на 80 майданчиках України та зарубіжжя. До конкурсної програми фестивалю цього року увійшли 9 ігрових стрічок, 7 документальних та 5 анімаційних.
 
Ретроспективна частина програми фестивалю складалася з фільмів Програми на підтримку Олега Сенцова та інших бранців Кремля та Програми «Кантер: пам’ятаємо», присвяченої спогадам про друга фестивалю Леоніда Кантера.
 
Додатково у фестивальну ніч київські глядачі змогли побачити фільми проекту «Дивись українське — твори своє майбутнє!» та трейлери українських фільмів, які скоро з’являться на екранах.