Чехія повідомляє про можливість запровадження прикордонного контролю через мігрантів

06.07.2018
Слідом за Австрією, Італією та німецькою федеральною землею Баварією про можливість підсилення контролю на кордоні з метою боротьби з нелегальною міграцією також попередив уряд Чехії, повідомляє «Євроньюс». Прем’єр-міністр республіки Андрей Бабіш в інтерв’ю місцевим ЗМІ заявив, що плани Німеччини зі створення транзитних центрів викличуть ланцюгову реакцію в інших країнах ЄС,які захочуть закрити свої кордони від потоку нелегальних мігрантів.

При цьому президент Італії Серджо Маттарелла назвав «безвідповідальним та недалекоглядним» закриття кордонів всередині Шенгенської зони, оскільки свобода пересування людей є одним із базових принципів Євросоюзу та Шенгену. За словами Маттарелли, «закриття кордонів у той момент, коли всім разом потрібно шукати вирішення міграційної проблеми, ставить під загрозу європейські свободи».

Відень, у свою чергу, чекає від Берліна ретельних роз’яснень з питання створення транзитних центрів на південному австрійському кордоні. Хоча в травні цього року для боротьби з нелегальною міграцією Австрія сама на шість місяців продовжила прикордонний контроль 
з Угорщиною та Словенією.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель була змушена роз’яснити плани зі створення та функціонування поблизу кордону з Австрією транзитних центрів для біженців, з яких шукачів притулку, зареєстрованих в інших країнах ЄС, мають повертати в ці країни. Мігранти перебуватимуть у них під наглядом поліції не більше 48 годин, заявила Меркель в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD ввечері 4 липня. Перебування в транзитних центрах буде «дуже обмеженим», оскільки, згідно з Конституцією ФРН, свобода людини може бути обмежена лише «максимум на 48 годин», пояснила канцлерка. За цей час, після встановлення, яка країна відповідає за розгляд прохання про притулок, має відбутися переміщення мігранта в цю країну.

Якщо впродовж 48 годин переміщення в іншу країну не відбулося, мігрантів відправлятимуть до звичайних центрів прийому біженців у Німеччині, додала канцлер. За її словами, законодавчо ця процедура буде схожою до тих, які мають місце в аеропортах. Меркель також зазначила, що в транзитних центрах будуть окремі приміщення для жінок та дітей.

Нагадаємо, Анґела Меркель та міністр внутрішніх справ Німеччини Горст Зеєгофер 2 липня досягли компромісу в суперечці щодо біженців.

Домовленості вдалося досягти в ході переговорів керівництва очолюваних ними сестринських партій Християнсько-демократичного союзу (ХДС) та Християнсько-соціального союзу (ХСС). Причиною суперечки була позиція Горста Зеєгофера, який наполягав на забороні перетину німецького кордону для мігрантів, які вже зареєстровані в інших країнах ЄС.

Анґела Меркель застерігала від односторонніх дій Берліна та прагнула загальноєвропейського вирішення цього питання.