Володимира Балуха засудили на 5 років колонії та багатотисячного штрафу

06.07.2018
У Роздольненському райсуді окупованого Криму 5 червня винесли другий незаконний вирок для в’язня совісті Володимира Балуха: 5 років колонії загального режиму і штраф 10 тисяч рублів (близько 4 тис. гривень) — за напад на охоронця Сімферопольського СІЗО Валерія Ткаченка, а також призначити штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вирок за фейковою справою про дезорганізацію роботи ізолятора тимчасового утримання став справжнім шоком для правозахисників.

Обвинувачений говорить про те, що це він став жертвою охоронця після того, як Валерій Ткаченко принизив його за національною ознакою, а також застосував фізичне насильство.

Другий вирок — це відвертий «вихід за межі здорового глузду», заявила прес-секретар МЗС України Мар’яна Беца. І додала: «Ми вимагаємо допуску наших лікарів, омбудсмана та правозахисників до Балуха, щоб дізнатися правду про стан здоров’я людини, яка голодує вже сто днів поспіль».

Представник Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов розповів, що навіть «потерпілий» охоронець заявив на «суді», що не вважає Володимира Балуха винним, а заяву на нього його змусили написати співробітники ФСБ.

Це занадто суворе покарання, навіть за мірками Російської Федерації, каже адвокат Ольга Дінзе. Вона упевнена: «Можна говорити про відверте бажання провести показове судилище над патріотом України, щоб залякати все населення анексованого півострова Крим».

Нагадаємо, що житель Криму Володимир Балух був затриманий співробітниками ФСБ Росії за звинуваченням у тероризмі 8 грудня 2016 року після того, як посмів встановити на даху свого будинку український прапор. Підконтрольний окупаційній владі суд визнав Володимира Балуха винним у зберіганні боєприпасів та засудив його до трьох iз половиною років позбавлення волі, а також до штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 4600 гривень).

На знак протесту проти свавілля російських окупантів Володимир Балух оголосив цьогоріч у березні безстрокове голодування та вимагає звільнити всіх невинно засуджених патріотів України.