В Україні запустити екобота, щоб відслідковувати стан довкілля в реальному часі

06.07.2018
В Україні запустити екобота, щоб відслідковувати стан довкілля в реальному часі

Волонтерити в державних інтересах екоактивісти ніколи не припиняють.

Хочете дізнатися, якої завдає шкоди чи, навпаки, яку підтримку здоровому довкіллю надає сусіднє підприємство?

Тепер для цього не обов’язково подавати запит в адміністративні установи або стукатися в зачинені ворота злісних отруювачів повітря, ґрунтів і рік.

У Міні­стерстві екології та природних ресурсів активісти Save Dnipro презентували перший в Україні екологічний бот, який агрегує екологічні дані. Зокрема, SaveEcoBot може промоніторити й екодані з будь-якої області України про конкретне підприємство.

Програма дозволяє в режимі реального часу отримувати інформацію про оновлення записів у Єдиному реєстрі ОВД, куди надходять дані від суб’єктів господарювання про наміри здійснювати планову діяльність (будівництво, реконструкція тощо).

Крім усього іншого, екобот моніторить оновлення даних про дозволи на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами підприємств-забруднювачів 1, 2 та 3 груп, спеціальні дозволи на користування надрами та водокористування, а також інформацію про ліцензії на поводження з небезпечними відходами і дані щодо суб’єктів господарювання із податковим боргом.

Екологічний бот — це приклад синергії органів влади і громадської ініціативи.

«Раніше всі ці реєстри, окрім реєстру ОВД, який запрацював півроку тому, були закриті. Тобто у громадськості не було можливості отримувати необхідну інформацію, — пояснює актуальність нової можливості міністр екології Остап Семерак. — Зараз Мін­природи активно працює з відкриттям усіх даних, це один із головних наших пріоритетів. Розраховуємо, що екобот стане помічником у цій місії».

Як відомо, право громадян на отримання екологічної інформації закріплене Конституцією України та багатьма іншими актами екологічного законодавства. Щоб якомога більше українців мало безперешкодний доступ до всіх даних, необхідних для си­стематизації та реформування сфери довкілля, українські екологічні активісти вирішили допомагати офіційним структурам розбудовувати прозору й дієву систему державного контролю за безпекою використання природних ресурсів. На початковому етапі SaveEcoBot працює в Telegram, але найближчим часом стане доступний в усіх інших популярних месенджерах — Facebook Messenger, Skype та Viber.

Користування екоботом безплатне. Для того, щоб скористатися програмою, достатньо просто підписатися на послугу. Інформація про виявлені зміни надходитиме в режимі он-лайн. Ознайомитися із програмою можна на сайті SaveEcoBot www.saveecobot.com або в Facebook: https://www.facebook.com/SaveEcoBot/.