У Мексиці обрали президента, 500 депутатів нижньої палати Конгресу та 128 сенаторів

04.07.2018
У Мексиці обрали президента, 500 депутатів нижньої палати Конгресу та 128 сенаторів

Селфі з переможцем.

Мексиканці в неділю, 1 липня, обирали президента країни, а також 500 депутатів нижньої палати Конгресу та 128 сенаторів. Голосування закінчилося вже над ранок понеділка за київським часом, тому остаточні результати виборів стали відомі лише вчора.

План миру для Мексики 

Представник лівих сил Андрес Мануель Лопес Обрадор, більше відомий у себе на батьківщині під прізвиськом Амло (акронімом із перших літер його імені), обраний президентом Мексики. Він набрав 53 відсотки голосів виборців. Обрадор стане першим за кілька останніх десятиліть представником лівих сил на президентській посаді.
 
Його найближчий суперник консерватор Рікардо Аная набрав 22,8 відсотка голосів. Перемогу на виборах до Конгресу (парламенту) також святкує партія обраного президента «Рух національного відродження», яка набрала загалом від 175 до 196 місць в обох палатах. 
 
Очільник правлячої Інституційно-революційна партії Хосе Антоніо Меаде побажав Обрадору «великих успіхів». Ця партія до 2000 року незмінно правила країною впродовж 71 року і після нетривалого періоду в опозиції повернулася до влади у 2012 році під керівництвом попереднього президента Енріке Пенья Ньєто.
 
«Мир і спокій — це плоди справедливості», — зазначив після оприлюднення результатів виборів Лопес Обрадор, а також пообіцяв «план примирення і миру для Мексики», інформує агенція «Ассошiейтед пресс».
 
64-річний колишній мер Мехіко вже брав участь у президентських перегонах у 2006 та 2012 роках. Цьогоріч він виборов більшість голосів виборців з обіцянками подолати корупцію та злочинність, а також допомогти мільйонам мешканців виборсатися зі злиднів.
 
Лопес Обрадор також заявив про прагнення «дружби і співробітництва» зі США, повідомляє агенція AFP.
 
Президент США Дональд Трамп одним iз перших привітав сусіда з перемогою.
 
«Я з нетерпінням чекаю початку роботи з ним (Лопесом Обрадором). Попереду чимало роботи на користь як США, так і Мексики!» — написав він у «Твіттері». Нагадаємо, що антиміграційна політика Трампа та його риторика стосовно мексиканських мігрантів у США, плани звести стіну на кордоні з Мексикою та намагання підвищеними податками та всіма іншими способами змусити американських підприємців закрити свої підприємства в Мексиці з її дешевшою робочою силою та перенести виробництво до США суттєво ускладнила відносини між двома країнами.
 
На початку лютого цього року тодішній держсекретар США Рекс Тіллерсон закликав Мексику ретельно стежити за виборами у своїй країні через можливе втручання Росії у цей процес.
 
Обрадор відкинув твердження Тіллерсона, що його кампанія може мати підтримку з боку Кремля.
 
Водночас конкуренти Обрадора у виборчій гонці також звинувачували його в симпатіях до Москви та зв’язках iз Кремлем. Колишній мер Мехіко — столиці Мексики — Андрес Мануель Лопес Обрадор мав позитивне висвітлення у спрямованих на іспаномовного глядача й читача російських ЗМІ, таких як «Спутник» чи RT.
 
Це і викликало підозру серед опонентів Обрадора, що він має підтримку Кремля. Втім, таку підтримку Москви мають всі ліві президенти країн Латинської Америки.

Під час виборчої кампанії вбили 130 кандидатів 

Але Амло переміг передусім завдяки своїм щедрим і не завжди реальним виборчим обіцянкам. Тепер йому доведеться керувати країною в надзвичайно складних політичних і економічних умовах, на які накладається ще й неймовірно високий рівень злочинності й насилля. Мексику поділили на свої зони впливу кілька великих наркокартелів, щодня в країні гинуть від насильницької смерті в середньому 90 осіб.
 
На такому ж тлі відбувалася виборча кампанія, під час якої були вбиті близько 130 кандидатів на різні виборні посади. Сотні людей зняли свої кандидатури просто через страх за своє життя. Цьогорічна виборча кампанія стала найжорстокішою за всю історію країни. 
 
Обрадор також виставляв себе під час виборчої кампанії в якості борця з «мафією влади», тобто корупцією у вищих владних ешелонах. Він обіцяв країні «радикальну трансформацію» й «викорінення корупції». У своїй першій публічній заяві після перемоги пан Лопес Обрадор також оголосив, що головною місією його адміністрації буде боротьба з корупцією і безкарністю.
 
Опоненти Лопеса Обрадора попереджають, що його ліві популістські погляди «перетворять Мексику на Венесуелу». Його порівнюють із покійним венесуельським президентом Уго Чавесом і застерігають, що Амло може зруйнувати мексиканську економіку так само, як Чавес зробив це з венесуельською. Сам Обрадор заявляє, що не прагнутиме націоналізації чи переобрання після завершення свого президентського терміну.
 
Водночас він обіцяв переглянути контракти, укладені державною нафтодобувною компанією «Пемекс» із приватними компаніями за правління Енріке Пенья Ньєто, і перевірити їх на зловживання. Він також запевняє, що підніме зарплати і пенсії за рахунок скорочення державних видатків і підвищення податків для багатих. 
 
Амло також порівнюють із Дональдом Трампом, зокрема, за нелюбов до преси, яка його критикує. Амло вже заявив, що не вірить у мексиканську демократію. Його не турбує авторитет такого найважливішого інституту, як вибори, і авторитет центральної виборчої комісії. Верховний суд Амло якось назвав інструментом олігархії. Інтелектуалів та пресу, які його критикують, політик таврує «буржуями» та продажною обслугою мафії при владі.
 
Мексика за розмірами економіки — друга у Латинській Америці після Бразилії. Вона також є великим експортером нафти. Проте ціни на нафту знижуються, що призвело до девальвації песо щодо долара. У цілому Мексика — країна не з бідних, її ВВП на душу населення становило 9,2 тис. доларів у 2017 році (в Україні цей показник становить 2 тис. доларів).
 
Однак 53 мільйони з майже 125 мільйонів мексиканців — тобто 40% живуть за межею бідності, в тому числі майже 10 мільйонів — в умовах крайньої бідності. У рейтингу сприйняття корупції Transparency International Мексика посідає 135-те місце у світі поряд iз Росією, Папуа — Новою Гвінеєю, Киргизстаном i Лаосом.