Не Таврида: навіщо Кремль хоче змінити назву окупованого Криму

27.06.2018
Не Таврида: навіщо Кремль хоче змінити назву окупованого Криму

У Криму Росія хоче творити ще один історичний міф.

В окупованому Росією Криму видали «на-гора» ідею про перейменування півострова.

Напевне, окупанти сподіваються, що коли з назви прибрати слово «Крим», то факт крадіжки стане не таким очевидним, а міфом про «російський Крим» стане ще легше маніпулювати, залишивши за бортом кримських татар — корінний народ пів­острова. 

Крим — це Таврида, як стоматолог вам заявляю... 

З ініціативою перейменування Криму виступив голова регіональної національно-культурної автономії греків Іван Шонус.
 
«Греки принесли на півострів цивілізацію і назвали його грецьким ім’ям. Довгий час півострів називався Тавридою, тому, нікого не ображаючи, знаючи, що є такі прецеденти в Росії, як Північна Осетія — Аланія, Якутія — Саха, ми вважаємо, що Крим також заслуговує історично називатися Республіка Крим — Таврида», — цитує Шонуса РІА «Новості».
 
На думку Шонуса, це рішення, у випадку його ухвали, «слугуватиме додатковим мотивом утвердження російського Криму». Він додав, що кримські греки вже звернулися з офіційним листом до різних інстанцій влади, окупаційної, звісно.
 
Залишилося тільки «винести питання на дискусійні майданчики» за участі «наукової еліти». В умінні останньої творити історичні міфи сумнівів не виникає.
 
Та й сам «депутат госсовєта» Іван Шонус, який за фахом є стоматологом, краще й далі лікував би зуби, а не ліз у питання, яке не належить до його компетенції та й узагалі не має нічого спільного зі здоровим глуздом. 

Греки, та не ті

Мета таких заяв — це спроба детюркизації та декримізація Криму, вважає член Меджлісу кримських татар, головний редактор газети «Къырым», декан факультету кримськотатарської і турецької філології Кримського інженерно-педагогічного університету Бекір Мамутов.
 
«Складається враження, що деякі, як вони себе презентують, великі політики вдень і вночі думають про те, як розлучити нас, дітей цієї землі, з Кримом. Політичне підґрунтя цього питання лежить на поверхні. В основі всіх цих заяв — показати, що на території Криму нібито немає корінних народів. Вони вважають, що, змінивши назву, зможуть духовно, морально, історично відлучити наш народ від землі, на якій він з’явився й еволюціонував, думають, що зможуть відібрати в нас батьківщину», — цитує Мамутова видання Avdet.
 
За його словами, назва Qirim (Крим) з’явилася в літературних джерелах наприкінці XII — на початку XIII століття. Згодом географічний термін розширився і переріс у політнонім — Кримський улус, Кримський юрт, Кримське ханство.
 
«Слово «Таврія» («Таврида»), на відміну від Криму, ніколи не було політнонімом і не означало назви держави. Під назвою «Таврида» Крим став відомим iз кінця XVIII століття, коли його так захотіла називати Катерина II (Таврійська губернія).
 
Більше того, ті, хто пристрасно горить бажанням перейменувати півострів на «Тавриду», вважаючи, що це грецьке слово, і думаючи тим самим влаштувати тут лінгвістичний переворот, насправді влаштують собі ж сюрприз.
 
Вони знову повернуться до древньо­тюркської лексики, тому що «тав ер» означає «гірська людина», так само як «кам ер» — «людина-жрець», так само як «тат ер» — «чужа людина», «шум ер» — «людина води»», — наголошує Бекір Мамутов. 
 
Історик Гульнара Абдулаєва в коментарі «Укрінформу» додає: «Етнонім «Таврида» походить від древніх таврів, які населяли південнобережний Крим, а не від греків».
 
Греки-уруми, які з давніх-давен жили на Кримському півострові (й родичами яких, певно, вважає себе депутат-стоматолог Іван Шонус), були не зовсім греками.
 
Правильніше їх називати еллінами, зауважує історик. Це були вихідці з Мілета — міста-держави на узбережжі Малої Азії (сучасна Туреччина).
 
Мова їхня була дуже близькою до кримсько­татарської. Після формального закінчення російсько-турецької війни 1768—1774 років, у 1777 році Росія насильно депортувала з Криму всіх християн, більшістю яких були уруми (виселені згодом заснували на території сучасної України понад 20 населених пунктів, серед яких місто Маріуполь, селища Ялта і Старий Крим, село Урзуф у Донецькій області тощо).
 
На їхнє місце з Грецького архіпелагу за наказом Потьомкіна були переселені греки — так звані арнаути, вони були представниками цілковито іншої новогрецької культури та мови.
 
Зате російська пропаганда змогла переконати всіх, що сьогоднішні нащадки арнаутів і є спадкоємцями тих древніх еллінів, які в III тисячолітті заснували в Криму свої колонії. Але це не так. 
 
Кримські татари, які в XV столітті створили на півострові своє Кримське ханство, — єдиний народ, який історично сформувався в Криму та мав тут свою державність.
 
В етногенезі кримських татар брали участь всі основні етноси, які населяли півострів з древніх часів — таври, скіфи, сармати, алани, булгари, греки, кримські готи, хазари, печеніги, половці... Цей народ, на відміну від вірмен, болгар, греків і німців, які осіли в сучасному Криму, ніде в світі не має своїх метрополій, наголошує Гульнара Абдулаєва. 
 
А коли вже Росії так хочеться побавитися в перейменування, то нехай краще поверне собі свою істинну назву — «Московія». Навзамін украденій в українців назві «Русь»...