Головне попереду: сформовані перші дві пари 1/8 фіналу ЧС-2018

27.06.2018
Головне попереду: сформовані перші дві пари 1/8 фіналу ЧС-2018

Кріштіану Роналду не зміг принести збірній Португалії перемогу над іранськими футболістами. (Фото з сайта www.dfb.de)

Уругвай — Португалія, Іспанія — Росія. Так виглядають перші — сформовані після завершення поєдинків у групах «А» та «В» — пари 1/8 фіналу «мундіалю». 
 
На думку переважної більшості футбольних експертів, саме з раунду «плей-оф» і розпочнеться справжній чемпіонат, адже групова фаза — з огляду на відверто різний ігровий рівень команд-учасниць квартетів — мала доволі прогнозований та малоцікавий перебіг.
 
Приміром, збірні Уругваю та Росії ще за тур до завершення групового раунду отримали гарантованi місця в «стикових матчах». А їхнє очне побачення в заключний ігровий день у групі «А» перетворилося на дуель за перше місце у «пульці», яке, щоправда, дивлячись на імена суперників iз групи «В», навряд чи принесе аж занадто багато дивідендів його власнику.
 
Водночас, а перший, по-справжньому серйозний, суперник господарів на домашньому ЧС показав збірній Станіслава Черчесова її справжній рівень, позбавивши російських фанатів ейфорії від гучних перемог «триколірних» над відверто скромними збірними Саудівської Аравії та Єгипту.
 
Водночас завдяки зірковим Луїсу Суаресу та Едінсону Кавані напередодні старту ключової фази турніру російські футболісти та їхні наставники наочно побачили свої слабкі місця, отримавши від лідерів «Барселони» та «ПСЖ» хороший майстер-клас.
 
При цьому протистояння невдах квартету «А» перетворилося на матч престижу, з якого несподіваним переможцем вийшла збірна Саудівської Аравії.
 
А команда найкращого голеадора англійської прем’єр-ліги-2017/2018 Мохамеда Салаха, котрий, до слова, на «мундіалі» відзначився двома влучними ударами, завершила російський ЧС без набраних очок.
 
«Збірна Єгипту вперше за 28 років грала на чемпіонаті світу, багатьом нашим футболістам просто забракло досвіду», — резюмував Салах.
 
Без набраних очок завершити «мундіаль» могла й інша африканська збірна — Марокко, котра достроково втратила шанси на участь у «стикових матчах».
 
Але спромігшись на два голи в останньому матчі групового раунду проти іспанців, команда колишнього київського динамівця Юнеса Беланди здобула свій перший заліковий бал на турнірі.
 
Загалом марокканці були близькими й до перемоги, однак він неприємностей «червону фурію» врятувала вдала заміна Фернандо Йєрро, котрий наприкінці матчу випустив на поле 30-річного форварда «Сельти» Яго Аспаса.
 
«Нас є за що критикувати за кожні 90 хвилин ігрового часу», — заявив захисник іспанців Серхіо Рамос.
 
Загалом, критичних слів заслуговує кожна з трьох ігор збірної Іспанії в групі «В». Нічиї з Португалією та Марокко, а також мінімальна перемога над Іраном — навряд чи це той результат, якого чекали від одного з ключових претендентів на чемпіонство.
 
Утім зміна за день до старту «мундіалю» головного тренера аж ніяк не могла безслідно минути для команди. Ставши на зміну новоспеченому наставнику мадридського «Реала» Хулену Лопатегі, Фернандо Йєрро, по суті, змушений будувати новий колектив.
 
«Якщо ви не хочете бути єдиною командою, йдіть тоді грати в теніс», — такою є тренерська філософія нового наставника «Фурії рохи».
 
Головною ж проблемою Йєрро перед стартом «плей-оф» є не надто впевнена гра його підопічних в обороні, котрі за три матчі дозволили суперникам забити п’ять м’ячів.
 
Водночас висока результативність іспанської збірної допомогла їй вибороти перше місце в квартеті, за додатковими показниками випередити в цій боротьбі чинних чемпіонів Європи.
 
Щоправда, реалізував би лідер португальців Кріштіану Роналду пенальті у ворота іранців, вигляд підсумкової таблиці в групі «В» міг би мати інший вигляд. А так, тріумфатори ЧЄ-2016 мають готуватися до протистояння в 1/8 фіналу з непо­ступливими уругвайцями. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Груповий раунд. 3-й тур. Група А. Росія — Уругвай — 0:3, Саудівська Аравія — Єгипет — 2:1.
Підсумкове становище: Уругвай — 9, Росія — 6, Саудівська Аравія — 3, Єгипет — 0.
Група В. Португалія — Іран — 1:1, Іспанія — Марокко — 2:2.
Підсумкове становище: Іспанія, Португалія — 5, Іран — 4, Марокко — 1.