Шити-майструвати нікому: українські випускники цураються робітничих професій

26.06.2018
Шити-майструвати нікому: українські випускники цураються робітничих професій

Нема кому вчитися — не буде кому й працювати.

Останні дзвоники віддзвеніли, випускні вечори пройшли, й почався сезон «полювання» професійно-технічних навчальних закладів на абітурієнтів.
 
Але чи багато українських випускників бажає продовжувати навчання й здобувати робітничі професії?
 
На жаль, факти невтішні: лише 20% випускників шкіл в Україні продовжують навчання в закладах професійної освіти (проти 40% — у європейських країнах).
 
Цю сумну статистику озвучила міністр освіти та науки Лілія Гриневич на Форумі місцевого розвитку під час обговорення теми «Якісна професійна освіта — запорука успіху регіонального розвитку».
 
Пані Гриневич також додала, що зараз її відомство затвердило проект Концепції реформування професійної освіти й займається розробкою закону «Про професійну освіту».
 
Більше того, МОН готує спільний інфраструктурний проект з Європейським Союзом, а наша держава, у свою чергу, інвестує в модернізацію професійної освіти.
 
«Заохочення розвитку цього державно-приватного партнерства — наша мета, й ми активно шукаємо шляхи, яким же може бути це заохочення», — зазначила Лілія Гриневич.
 
Також тішить і те, що перші кроки в реформуванні профосвіти роблять уже зараз: вони базуються саме на рекомендаціях Європейського Союзу — принаймнi так стверджують у МОН.
 
Варто нагадати, що з цього нового навчального року технікуми й коледжі, які готують молодших спеціалістів на базі дев’ятих класів, повинні повністю перейти на нові програми профільної середньої освіти, котрі розраховані на два роки.
 
Залишається лише сподіватися, що всі потуги МОНу не будуть даремними й відсоток  молодих людей, які виявлять бажання продовжити навчатися у професійно-технічних закладах освіти, хоч трішки наблизиться до європейських показників.