Послуги дистанційно: чим ID-паспорт кращий за паперовий старого зразка

22.06.2018
З жовтня 2017 року  відділи державної реєстрації актів цивільного стану столиці першими в Україні почали використовувати зчитувачі ID-карток.
 
Зчитувач ID-карток містить безконтактний електронний носій — чип, на якому, крім даних про власника документа, записано біометричні дані (кольорова фотографія, інформація про місце проживання та сімейний стан).
 
«Із моменту запровадження зчитувачів близько 30 відсотків заявників, які звернулись до відділів ДРАЦС, а саме: з питань зміни імені, реєстрації народження дітей, реєстрації шлюбу, видачі повторних документів, розірвання шлюбу тощо,  мали ID-паспорти», — розповідає очільник Управління юстиції Києва Станіслав Куценко. 
 
Дані про поточний сімейний стан зашито в чип ID-картки. Особливість такого ID-паспорта полягає в тому, що його неможливо підробити.
 
«За період із жовтня 2017 року по травень 2018-го столичні ДРАЦСи виконали понад 126 тисяч дій, у яких було залучено ID-паспорти»,  — додав Станіслав Куценко.
 
Нагадаємо,  від 1 січня 2016 року в Україні почали видавати внутрішні паспорти нового зразка у вигляді пластикової ID-картки.
 
За місцем реєстрації виготовити ID-картку потрібно лише один раз. Після цього ви можете вносити в неї змінну інформацію чи проводити заміну цього документа у будь-якому міграційному підрозділі чи ЦНАПі України, незалежно від місця проживання.
 
В електронному но­сії є і ваш електронний підпис, що дає можливість отримувати послуги дистанційно.