Миротворча місія музики: італійські й українські музиканти зіграють грандіозний концерт у Києві

22.06.2018
Миротворча місія музики: італійські й українські музиканти зіграють грандіозний концерт у Києві

Фото надане агенцією «Дель Арте». (Ріккардо Муті.)

Італійські й українські музиканти 1 липня зіграють грандіозний концерт на Софійській площі у Києві у рамках масштабного міжнародного проекту «Шляхи дружби. Равенна—Київ».
 
У концерті беруть участь понад 300 майстрів класичної музики, оперного і хорового співу.
 
Ідейний натхненник «Шляхів дружби» — один із найвидатніших диригентів сучасності, Маестро Ріккардо Муті, а також створений ним італійський молодіжний оркестр Луї­джі Керубіні, який об’єднається на Софійській площі з симфонічним оркестром та хором Національної опери України, одна з найкращих сучасних українських оперних співачок Людмила Монастирська.
 
Долучаться і студенти Національної музичної академії України імені Петра Чайковського, артисти Маріупольського муніципального оркестру «Ренесанс», студенти Маріупольського коледжу мистецтв та інші.
 
Проект складається з трьох концертів: 1 липня музиканти виступлять у Києві, а вже третього цей самий концерт відбудеться в італійському місті Равенна — українські музиканти виступатимуть у залі Палацу Де Андре. На завершення, 4 липня, в Італії відбудеться окремий концерт із нагоди 150-річчя Національної опери України за участі відомого київського композитора Валентина Сильвестрова.
 
На концерт буде як платний (партер), так і безкоштовний вхід (сектор F), тому знайти щось для себе зможе кожен бажаючий. На Софійській площі очікується близько 15 тисяч глядачів. Просто неба їх об’єднає безсмертна музика Джузеппе Верді, а відомий американський актор кіно та театру, режисер Джон Малкович, продекламує симфонічну поему Аарона Копленда «Портрет Лінкольна».
 
У світі проект «Шляхи дружби» проходить вже 21-й рік поспіль. В Україні відбудеться вперше. Історія зародження проекту розпочалася з бомбардування Сараєво у 1997 році — місто було зруйноване, і це стало великою трагедією.
 
Як розповідає координатор проекту, професор Нікола Франко Баллоні, Маестро Муті дуже чутливий до чужого горя, тому, навіть не роздумуючи, він разом із понад сотнею музикантів на борту військових літаків перелетів через Адріатичне море.
 
Це була майже вся трупа театру «Ла Скала» (художній керівник і диригент Ріккардо Муті), яка виступила у вщент зруйнованому місті, виконавши твори Шуберта та героїчну сонату Бетховена.
 
«Ми хотіли щось передати від Равенни на знак братерства й усвідомили, що найкращий засіб — це музика», — каже Ріккардо Муті.
 
З того часу диригент постійно їздить із проектом до країн, які потребують особливої підтримки, адже «Шляхи дружби» — проект, що виконує миротворчу місію.
 
Він проходив, зокрема, у Лівані, Ізраїлі, Вірменії, США, Марокко, Ірані, Боснії та Герцоговині та інших країнах світу. Але, як вважає пан Баллоні, саме цьогорічний концерт матиме найважливіше значення.
 
«Наші музичні «подорожі дружби» мають гуманітарну мету і закликають до дружби, до взаємної любові, до цінностей миру та свободи... Ми хочемо приїхати з цим посланням до вас, тому що ваша країна — це країна, яка вірить у свободу, в мир та дружбу», — каже у спеціальному відеозверненні до українців Ріккардо Муті.
 
Організаторами проекту виступають Міністерство культури України, яке виділило 1,6 мільйона гривень на його проведення, КМДА (надала 1,5 мільйона гривень), Національна опера України, Равеннський фестиваль, міністерство культурної діяльності та спадщини і туризму Італії та інші.
 
Українці зможуть побачити концерт проекту не лише наживо, а й його телеверсію, яку покаже «Канал «1+1». Висвітлювати подію до Києва приїдуть 25 представників провідних ЗМІ Євросоюзу, Азії та США.