Держдеп США вимагає від Росії негайно звільнити українських політв’язнів

20.06.2018
Зухвала поведінка російської влади щодо українських політв’язнів обурила Державний департамент США, який закликав Росію негайно звільнити українських політв’язнів.
 
«Ми особливо стурбовані добробутом чотирьох незаконно ув’язнених українців, які в даний час голодують: Олег Сенцов, Станіслав Клих, Олександр Шумков та Володимир Балух», — зазначено у заяві речниці Держдепу США Хезер Науерт.
 
І, якщо про Олега Сенцова зараз знають усі, то варто нагадати про історії інших політв’язнів, яких згадують нечасто.
 
За версією російського слідства, Станіслав Клих і Микола Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 — початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Проте обидва заперечують всі обвинувачення, а Клих заявляє, що взагалі ніколи не був у Чечні.
 
Правозахисний центр «Меморіал» дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані й суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн, та визнав Клиха і Карпюка політв’язнями.
 
У жовтні 2016 року правозахисники повідомляли, що Микола Клих доведений у російському СІЗО до стану божевілля через тортури, які до нього застосовували при затриманні й під час попереднього слідства.
 
Інший бранець Кремля Володимир Балух оголосив 19 березня цього року безстрокове голодування. Свого часу Володимир демонстративно відмовився від отримання російського громадянства, залишившись громадянином України після березня 2014 року. Він відомий своєю проукраїнською позицією.
 
Балух постійно піддавався тиску з боку співробітників окупаційних силових структур та місцевої окупаційної адміністрації, зокрема, за вивішування прапора України на своєму будинку і за участь в проукраїнських акціях.
 
У серпні 2017 року Роздольненський районний суд анексованого Криму засудив Балуха до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму. В останньому слові активiст заявив: «Я не хочу, щоб колись мої нащадки, діти всієї України, дорікнули мені, що я злякався, проявив слабкість».
 
У документі Держдепу також згадали про чеченського правозахисника Оюба Тітієва, представника релігійної організації «Свідки Єгови» Денніса Крістенсена, п’ятьох проповідників-саєнтологів та більше десятка мусульманських послідовників турецького богослова Саїда Нурсі.
 
«Ми закликаємо Росію негайно випустити всіх тих, кого ідентифікували як політичних чи релігійних ув’язнених, і припинити використання правової системи для придушення інакомислення та мирної релігійної практики», — наголошують у Держдепі США.
 
За даними української правозахисної ініціативи LetMyPeopleGo, наразі Росія із політичних мотивів тримає у неволі 64 українців...