Сумнозвісне звалище у Великих Грибовичах біля Львова нарешті рекультивують

20.06.2018
На недоброї слави звалищі, розташованому в селі Великі Грибовичі біля Львова, почали бурити пілотні свердловини, аби визначити кількісні та якісні характеристики біогазу та динаміки його утворення.
 
Роботи проводить підрядна організація ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інгаз» на підставі договору за результатами тендеру.
 
«На полігоні проводиться буріння 15 моніторингових свердловин, глибиною до 20-25 метрів, діаметром 600 міліметрів, — розповів виконуючий обов’язки директора Львівського міського департаменту з питань поводження з відходами Сергій Сало. — З кожної свердловини відбиратимуть проби для аналізу з певною періодичністю, аби виявити стабільність утворення біогазу».
 
Мета дослідницьких робіт — визначити ва­ріант використання біогазу. У підсумку отримають технічний звіт, у якому буде прописано характеристики біогазу, динаміка його утворення залежно від пори року і погодних умов та пропозиції, що з ним робити далі.
 
Як зазначає Сергій Сало, державними будівельними нормами передбачено два можливі варіанти використання біогазу: енергетичний (виробництво теплової або електричної енергії) або ж спалювання, якщо цього біогазу виявиться небагато. Напрацьовані пропозиції будуть закладені у комплексний проект з рекультивації полігону.
 
Оголошення тендеру на коригування проектної документації з рекультивації полігону в селі Великі Грибовичі відбулося 27 квітня цього року на сайті електронних закупівель Prozorro.
 
У травні офіційним переможцем було визначено харківське ТОВ «Діпрокомунбуд». Саме його фахівці почали підготовку до перетворення одіозного звалища на цивілізовану територію, яка нарешті дозволить сільській громаді Грибовичів дихати на повні груди.