На Черкащині об’єднана територіальна громада розбагатіла на тисячу гектарів землі

19.06.2018
На Черкащині Ротмістрівська об’єднана територіальна громада розбагатіла на тисячу гектарів землі: тут днями підписали акт прийому-передачі землі сільгоппризначення з державної власності у комунальну. 
 
«У власність нашої громади передано 149 земельних ділянок. Ця земля не лише у Ротмістрівці, а й на території інших населених пунктів нашої ОТГ — у Куцівці, Мельниківці, Ковалисі. Загальна площа переданої державою землі — тисяча гектарів», — розповідає «Україні молодій» голова Ротмістрівської об’єднаної територіальної громади Володимир Ховайба.
 
Володимир Іванович каже, що передані земельні ділянки громада обстежить, а вже потім вирішить, що з ними робити — роздати на паї тим жителям, які цього потребують, забезпечити нею учасників АТО, здати в оренду чи запросити інвестора, який буде землю обробляти і перераховувати на рахунок громади оплату за користування.
 
Як повідомили нашому виданню в Черкаській обласній державній адміністрації, Ротмістрівська ОТГ одержала землю з випередженням графіка, розробленого Держгеокадастром. 
 
А загалом на Черкащині наразі 12 ОТГ підписали акти прийому-передачі землі сільгоппризначення із державної власності у комунальну.
 
Віднині у їхньому володінні — 1,4 тис. земельних ділянок загальною площею понад 15 тис. гектарів.
 
За словами заступника голови Черкаської облдержадміністрації Ярослава Березаня, передача земель — це непересічна подія у житті Шевченкового краю, на яку так довго очікували.
 
Владі закидали, що землю не передадуть у комунальну власність громадам. Зараз же половина ОТГ Черкаської області вже підписала відповідні акти прийому-передачі земель. 
 
До речі, передача земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну об’єднаним територіальним громадам відбувається відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України. 
 
Процес передачі землі об’єднаним територіальним громадам передбачає чотири етапи. Спочатку громада направляє клопотання до обласного управління Держгеокадастру.
 
Потім відбувається інвентаризація земель у межах ОТГ, які до цього не були передані в користування. Далі здійснюється реєстрація в кадастрі ділянок, які були проінвентаризовані, після чого відбувається передача землі в комунальну власність за наказом начальника обласного управління Держгеокадастру.
 
Право власності на земельні ділянки ОТГ набувають із часу державної реєстрації цього права, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».