З опонента Путіна у його рупор: чому Станіслав Говорухін лишиться у пам'яті українців «ватним»

15.06.2018
З опонента Путіна у його рупор: чому Станіслав Говорухін лишиться у пам'яті українців «ватним»

У підмосковному санаторії Барвиха після важкої і тривалої хвороби помер кінорежисер, депутат російської Держдуми Станіслав Говорухін. Йому було 82 роки.
 
Станіслава Говорухіна вважають видатним радянським режисером і актором.
 
Саме радянським, оскільки впродовж останніх 30 років він здебільшого займався політикою, нагадує Бі-Бі-Сі. 
 
Свою кар’єру Говорухін розпочав в Україні – тут він 20 років працював на Одеській кіностудії, а потім перейшов на «Мосфільм».
 
Дебютом молодого режисера стала стрічка «Вертикаль» про альпіністів. В ній вперше зіграв головну роль Володимир Висоцький, з яким у Говорухіна зав’язалися дружні стосунки.
 
Згодом Висоцький знявся ще в одному фільмі режисера «Місце зустрічі змінити не можна», який став культовим.
 
Всього Говорухін поставив 23 стрічки (серед них «Життя і неймовірні пригоди Робінзона Крузо», «Пригоди Тома Сойєра», «У пошуках капітана Гранта», «Десять негренят», «Ворошиловський стрілок»), написав 22 сценарії, в тому числі найкасовішого фільму в історії радянського кіно — «Пірати XX століття», і сам зіграв 18 ролей.
 
Останній фільм режисера «Кінець прекрасної епохи» вийшов на екрани в 2015 році за мотивами оповідань Сергія Довлатова. Тоді режисера гостро критикували за поверховий підхід до матеріалу (під «прекрасною епохою» слід розуміти десять років після смерті Сталіна).
 
Попри чудові фільми, світогляд Говорухіна так і залишився «совковим» і «ватним». Під час горбачовської перебудови режисер був затятим антикомуністом, у 2000 році навіть зареєструвався кандидатом у президенти, тобто протистояв Путіну, який тоді тільки сходив на престол.
 
Проте в 2011 році вже сам очолив його передвиборчий штаб, став вірним рупором Кремля. З початком війни Росії проти України зайняв відверто антиукраїнську позицію і 11 березня 2014 року в числі перших 86 осіб підписав відкрите звернення діячів культури Росії на підтримку політики Путіна в Криму.
 
«20 років я жив і працював в Одесі й добре знаю, що таке український націоналізм. На собі неодноразово відчував», — пояснив він свою позицію.
 
У відповідь на це активісти встановили на Одеській кіностудії дошку із зображенням режисера у вигляді скорпіона з людською головою і переліком десяти стрічок, які він зняв там «під гнітом націоналістів», нагадує Бі-Бі-Сі. Через свої висловлювання та антиукраїнську позицію Говорухін був у списку тих діячів культури Росії, кому СБУ заборонила в’їзд до України.