На двох етапах серії «Маре Нострум» кращий вітчизняний спринтер зробив «золотий» «дубль»

15.06.2018
На двох етапах серії «Маре Нострум» кращий вітчизняний спринтер зробив «золотий» «дубль»

Андрій Говоров iз подвійної перемоги розпочав підготовку до чемпіонату Європи в Глазго. (Фото з сайта fitlife.kiev.ua.)

Із тієї когорти талановитих українських плавців, які голосно заявили про себе на І Літніх юнацьких іграх, максимально високо тримати планку продовжує наразі один Андрій Говоров.
 
Невдачі, котрими можна назвати його безмедальні виступи на двох минулих дорослих Олімпідах, поступово підвели уродженця Севастополя до виграшу минулого року його першої планетарної медалі в класичному — 50-метровому — басейні.
 
Інша справа, що «50-метрівка» батерфляєм, на якій на ЧС-2017 Говоров виграв «бронзу», не входить до програми Олімпійських ігор.
 
Утім, як-то кажуть, перший крок до підкорення олімпійського стандарту, котрим для Говорова є 50-метровий спринт вільним стилем, він зробив.
 
У поточному сезоні основним контрольним стартом для європейських плавців буде серпневий чемпіонат Європи з водних видів спорту в Глазго, активну підготовку до якого український спринтер розпочав iз подвійного успіху на стартових етапах змагань «Маре Нострум», де Андрій виграв обидва фінали на улюбленій 50-метрівці батерфляєм.
 
«Золотий» заплив на першому етапі, що проходив у французькому містечку Кане-ан-Русійон, 26-річний представник Дніпра завершив з результатом — 23,04 секунди, який виявився третім результатом сезону у світі після бразильця Сантоса (22,94) та британця Прауда (22,96).
 
А за кілька днів, на другому старті «Маре Нострум» у Барселоні, Говорову знову не було рівних на 50 метрах батерфляєм. Цього разу він був уже не таким швидким, але й 23,22 секунди вистачило для тріумфу в фінальному запливі.
 
Попри нещодавню зміну керівництва федерації плавання України — а замість Дмитра Качуровського новим президентом ФПУ став Андрій Власков — очікувати принципово іншого підходу в підготовці провідних плавців нашої країни, думається, не варто. Необхідної для зростання елітних спортсменів інфраструктури як не було, так і немає.
 
Відтак головні наші олімпійські надії в плаванні — спринтер Говоров та стаєр Романчук (віце-чемпіон світу-2017 на 1500 м) готуються переважно за кордоном.
 
Водночас на цьогорічному конгресі Європейської ліги плавання (ЄЛП) з вуст керівника організації Паоло Бареллі прозвучали слова про збільшення в минулому році фінансування національних федерацій на 30 відсотків.
 
Окрім того, хочуть в ЄЛП приділяти більше уваги популяризації водних видів: покращенню трансляцій, збільшенню зони їхнього покриття, просуванню в соціальних мережах.
 
Вочевидь почуті тезиси приймуть до уваги й в українській федерації, проте без появи широкої мережі олімпійського стандарту басейнів говорити про серйозний прогрес у цьому плані буде марно.