Іспанія напередодні старту ЧС-2018 змінила головного тренера зібрної

15.06.2018
Іспанія напередодні старту ЧС-2018 змінила головного тренера зібрної

Іще кілька місяців тому Лопатегі планував до 2020 року залишитися у збірній Іспанії, але перед стартом чемпіонату світу вирішив очолити мадридський «Реал».

Вигравши у недалекому минулому два поспіль чемпіонати Європи, а у перерві між ними підкоривши світову вершину, й до цьогорічного планетарного форуму збірна Іспанії підходила в статусі одного з головних фаворитів турніру.
 
Бразилія, Німеччина, Франція та Іспанія — саме в такій послідовності напередодні ЧС-2018 букмекери розташовували основних претендентів на Кубок світу.
 
Власне команда, котра практично повністю складена з гравців, що представляють три перші команди найсильнішого клубного чемпіонату Старого світу — «Барселону», «Реал» та «Атлетико», а частина з яких нещодавно у складі останніх двох колективів тріумфувала в Лізі чемпіонів та Лізі Європи, апріорі є ключовим претендентом на «золото» чемпіонату світу.
 
Проте за день до старту «мундіалю» в Росії «червона фурія» зазнала болісного удару — федерація футболу Іспанії звільнила з посади головного тренера національної збірної Хулена Лопатегі, якого в той же день мадридський «Реал» оголосив наступником Зінедіна Зідана.
 
Позбавляючи команду керманича, з яким вона останні роки цілеспрямовано йшла до фінальної частини планетарного форуму, очільник іспанської федерації Луїс Рубіалес, без сумніву, розумів негативну сторону свого рішення.
 
Утім слова «честь» та «гідність» для нього виявилися значно важливішими, ніж результат національної команди на російському ЧС.
 
Вочевидь, не зміг зрозуміти керівник іспанського футболу людину, котра нещодавно подовжила на два роки свою співпрацю з федерацією, а вже згодом поставила свій підпис під значно вигіднішим контрактом. Зайве говорити, якими словами фанати іспанської збірної називали перебіжчика Лопатегі.
 
Подейкують, що вирішальним для цієї історії фактом стало ігнорування президентом «Реалу» Флорентіном Пересом прохання Рубіалеса не афішувати особу нового наставника «королівського» клубу до завершення світової першості.
 
Але сталося так, як сталося. І тепер у збірної Іспанії новий тренер, з яким «фурія роха» спробує підтвердити свій високий статус на ЧС-2018.
 
Побажавши Лопатегі «усього найкращого й удачі» на новому робочому місці, в екстреному порядку Рубіалес оголосив прізвище його наступника, котрим став спортивний директор іспанської збірної Фернандо Йєрро.
 
Провівши як гравець за збірну Іспанії 89 матчів та зігравши за неї на чотирьох «мундіалях», 50-річний спортивний менеджер став, напевно, найбільш оптимальною кандидатурою для оперативного заповнення величезної кадрової «прогалини» в таборі «червоної фурії». Щоправда, тренерського досвіду Йєрро практично не має.
 
Рік роботи на посту очільника «Реала Ов’єдо», котрий виступає в другому дивізіоні іспанського футболу, — навряд чи це той доробок, яким має володіти очільник однієї з найпотужніших за підбором виконавців збірних світу.
 
Водночас пережите напередодні старту «мундіалю» іспанськими збірниками сильне потрясіння може стати для них додатковим мотиваційним чинником, який, у підсумку, дозволить компенсувати їм брак тренерської майстерності свого нового наставника.
 
А першим випробуванням для Йєрро та К° буде матч проти чинних чемпіонів Європи — збірної Португалії з Кріштіану Роналду у складі.