Хто заплатив, щоб замовити революцію?

13.06.2018
Хто заплатив, щоб замовити революцію?

Коли в Польщі в липні 2017 року громадськість зажадала від президента Республіки Польща Анджея Дуди поручитися за закони, які привласнювали суди, Бартош Крамек, глава Фонду «Відкритий діалог», оголосив на своїх сторінках маніфест iз 16 пунктів: «Нехай держава постане, давайте закриємо уряд»...
 
Посилаючись на досвід українського Майдану, Крамек рекомендував загальний страйк учителів, ухилення від сплати податків, створення наметових містечок поблизу Сейму, президентського палацу і будинку, повстання суддів, загальний страйк, а також багато інших подібних дій.
 
Цей маніфест викликав хвилю звинувачень Крамека і його фонду, який готував революцію в Польщі.
 
Більшість підозр виникло, де організація бере гроші, для кого вона дійсно працює. Адже серед найбільших донорів не було великих відомих установ.
 
Мало неурядових організацій мали такий вражаючий старт: відразу працюючи в міжнародному масштабі.
 
Фонд має офіси в Брюсселі і Києві, вони співпрацюють і отримують фінансову підтримку від європейських політиків, польських депутатів і відомих журналістів.
 
Зокрема, — отримують підтримку мільярдера Мухтара Аблязова, колишнього власника найбільшого казахстанського банку, олігарха-втікача.
 
Як пояснив Бартош Крамек, один із засновників фонду, чим зобов’язаний він зв’язком з Аблязовим, який, «подібно до Ходорковського, фінансував так багато ініціатив, що став майже сірою височиною, яка стояла за кожним демократичним опозиційним рухом, також підтримувала незалежні засоби масової інформації». 
 
Фонд «Відкритий діалог» фінансується з грошей невідомого походження і був створений за досить цікавих обставин.
 
На офіційному сайті цієї організації засновником стала громадянка України Людмила Козловська, випускниця Державного технічного університету в Севастополі.
 
Офіційно Фонд повинен займатися моніторингом дотримання прав людини, демократії та верховенства закону.
 
Тільки це — офіційна версія. Важко повірити, що скромна українка несподівано прибула до Польщі з ідеєю створення основи для підтримки демократичних процесів у Східній Європі.
 
Для такого бізнесу потрібно багато грошей, походження яких — невідоме. Фінансові звіти фонду показують, що в організації налічується близько 900 донорів. Чимало з них має підозрілі російські зв’язки. Така чисельність учасників і показує, що фонд працює у непрозорий спосіб. 
 
Фонд «Відкритий діалог» (Open Dialog) отримав ліцензію на так звану Громадянську платформу спеціального звернення. Це — торгівля військовою технікою. Фонд використовував його для підтримки українського Майдану.
 
Тепер його «боси» хочуть зробити польський «майдан» або насильно змінити законну владу. Ця ліцензія була видана міністерством внутрішніх справ 15 грудня 2014 року, коли главою міністерства була Тереза Піотровська.
 
Сам Крамек загадково згадав тільки, що фонд надав Україні куленепробивні жилети і захисні шоломи під час майданного періоду, які, за його словами, були пов’язані з гуманітарною місією, що проводиться фондом у країні. 
 
Чи настануть правові наслідки для фонду, який спонукає поляків до повалення уряду? Польські депутати хочуть дізнатися, чи контролює міністерство внутрішніх справ адміністрацію фонду Бартоша Крамека і Людмили Козловської, які ведуть сумнiвну діяльність.