За минулий рік українські заробітчани переказали додому понад 9 млрд доларів

13.06.2018
Важка економічна ситуація в Україні заставила багатьох наших співгромадян шукати кращого життя за кордоном — хто ж у світі не чув про українських заробітчан?
 
Щоправда, є й певний позитив: за рахунок робочої сили на експорт державна казна добряче поповнюється. 
 
Зокрема, у цьому році, як повідомив голова Нацбанку України Яків Смолій, його відомство чекає багатомільярдних переказів у національну економіку.
 
«За минулий рік обсяг грошових переказів в Україну від наших співітчизників за кордоном перевищив 9 млрд. доларів, й ми очікуємо, що у 2018 році сума буде не меншою. Лише за січень-квітень цього року надходження склали 3,4 млрд. доларів, тоді як дефіцит торгівлі товарами й послугами — 2,1 млрд. доларів», — наголосив головний банкір країни.
 
Також у Нацбанку вважають, що Україні необхідно знизити рівень інфляції, інакше будуть «економічні неприємності». Чому? Та тому, що у бізнесу й іноземних інвесторів не буде зацікавленості здійснювати в Україні довгострокові капіталовкладення.
 
Варто нагадати, що не встигли українці оговтатися від змін у трудовому законодавстві Польщі (котрі набрали чинності на початку поточного року), як західний сусід знову почав вносити в нього правки.
 
Йдеться про те, що у Польщі почала діяти спрощена система працевлаштування на базі попереднього трудового договору, на основі якого роботодавець пропонує працевлаштуватися в себе, а робітник дає згоду приступити до роботи.
 
І, якщо раніше, за законом, можна було працювати до шести місяців (упродовж календарного року), то в новому законопроекті пропонується збільшити термін спрощеного працевлаштування — до одного року.
 
Треба віддати належне міністру соціальної політики Андрію Реві, адже у його відомстві нарешті почали повертатися до українських заробітчан обличчям, принаймі запропонували нараховувати їм субсидію та трудовий стаж.
 
«Ми пропонуємо стимулювати їх до добросовісного страхування. Тобто ми готові давати субсидію сім’ям, чиї рідні працюють за кордоном, але за умови, що вони добровільно застрахуються й заплатять внесок хоча б за три місяці», — наголосив чиновник. 
 
Зауважимо, що ця сума дійсно не є астрономічною: за три місяці доведеться сплатити не більше 2 тис. 500 гривень.
 
«А ми за це даємо їм субсидію і страховий стаж, котрий буде давати людям право на пенсію. Це стимулюючий момент, що повинен дати людям можливість користуватися системою соціального захисту», — додав Андрій Рева.
 
Але, хоч якими б благими намірами прикривався уряд, чомусь згадується фільм «Гніздо горлиці» (про українських заробітчан в Італії й розбиті через це сім’ї) — необхідно реально реформувати країну, й тоді не доведеться віддавати за кордон ні «руки», ні «мізки».