Європарламент найближчими днями розгляне питання про звільнення Олега Сенцова

13.06.2018
Європарламент найближчими днями розгляне питання про звільнення Олега Сенцова

Пленарна сесія Європейського парламенту відбудеться 14 червня. Головну стурбованість представників світової громадськості викликає той факт, що Сенцов голодує вже місяць, але ніяких заходів для порятунку його життя російська влада не вживає.
 
За словами представника Європарламенту Ніла Корлета, після дебатів по Росії буде прийнято резолюцію неюридичного характеру.
 
Олег Сенцов уже чотири роки відбуває покарання на території Росії за сфабрикованою справою про тероризм.
 
У 2014 році його засудили на 20 років та відправили на північ, до колонії «Білий Ведмідь» у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.
 
Клімат із лютою зимою і холодним коротким літом для жителя сонячного Криму — важкий, тож здоров’я Олега стрімко погіршується. 
 
А після того, як український режисер оголосив безстрокове голодування, його родичі стали всерйоз побоюватися найгіршого. Саме це підштовхнуло їх до пошуку підтримки у депутатів Європарламенту, а також представників світової кіноіндустрії.
 
— Олег п’є тільки теплу воду, йому насильно колють глюкозу та вітаміни групи «В», на цьому турбота про стан його здоров’я закінчується, — розповіла двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталія Каплан.
 
— Схоже, що Володимир Путін особисто мстить Олегу Сенцову за ті висловлювання, які він зробив на суді, коли йому дали останнє слово під час винесення вироку. Нагадаю, мій брат відверто назвав президента Росії «кривавим карликом», який тримає в страху всю країну. Зате я щаслива, що у 78 країнах світу знайшлися люди, котрі готові боротися за Олега. Навіть у Москві активісти вийшли на центральну площу  сказати слова підтримки на адресу в’язня з України.
 
За словами Наталії Каплан, вона разом із родичами інших політичних в’язнів не перший рік домагається того, щоб в Україні з’явився уповноважений у справах політв’язнів, які відбувають покарання в Росії та на території окупованого Криму.  З якихось незрозумілих причин ця вакансія вільна ще й досі...
 
Відзначимо, що на підтримку українського кінорежисера виступила народна артистка Росії Лія Ахеджакова, яка закликала колег «зчинити хай та домогтися негайного звільнення Сенцова». 
У Сочі під час церемонії відкриття кінофестивалю «Кінотавр» голова журі Олексій Попогребський та його колега Андрій Плахов просто зі сцени звернулися до глядачів зі словами підтримки на адресу відомого українця.
 
Російська правозахисниця Зоя Свєтова оприлюднила лист від українського режисера, в якому той висловлює щиру подяку всім людям, що його підтримують.
 
«Я не той, хто програв, і пощади не прошу, — пише Олег. — Я прекрасно усвідомлював, на що йшов, за що я опинився тут, і ні про що не шкодую».
 
У своєму листі український режисер також повідомляє, що його перевели з тюремної камери до місцевої санітарної частини табору та надали окрему палату.
 
На даний час Сенцов проходить обстеження, здає аналізи, а лікарі постійно його оглядають. Однак від своєї вимоги — негайно звільнити всіх українських заручників Кремля — Олег Сенцов не відмовиться за жодних умов. n
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Омбудсман РФ Тетяна Москалькова відзвітувала за підсумками моніторингового візиту до пенітенціарних установ міста Сімферополь.
 
У відповідь на офіційне звернення української сторони представниця Росії запевнила Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денисову в тому, що стан здоров’я політв’язнів — задовільний.
 
— Відвідані мною громадяни в ході розмов зі мною не висловили претензій до співробітників адміністрації СІЗО, — сказано у листі омбудсмана РФ. — Також вони не підтвердили застосування до них фізичного або психологічного впливу. Водночас вони висловили низку прохань, які після мого звернення до керівництва закладу були задоволені.
 
Тетяна Москалькова перевірила умови утримання та надання необхідної медичної допомоги українським політв’язням Володимиру Балуху, Узаіру Абдулаєву, Енверу Мамутову, Ремзі Меметову, Зеврі Абсеітову, Рустему Абільтарову, Енверу Сейтосманову, Бекіру Дегерменджі, Асани Чапуху, Кязім Аметову, Руслану Трубач та Ізмаїлу Рамазанову.