Міністри «нормандської четвірки» вперше обговорили формат місії ООН на Донбасі

13.06.2018
Міністри «нормандської четвірки» вперше обговорили формат місії ООН на Донбасі

Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» після зустрічі у Берліні.

Більше року, з лютого 2017-го, не зустрічалися в нормандському форматі міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України.

Нинішня ж зустріч у Берліні була присвячена переважно питанню про формат місії ООН на Донбасі. І якщо офіційний Київ наполягає на отриманні миротворцями реального мандату, то Москва все ще впирається і бажає бачити в місії ООН такого собі «весільного генерала». 

За «формулою Штайнмаєра»

Після завершення міні­стерської зустрічі в Берліні глава МЗС ФРН Хайко Маас на спільній з французьким колегою Жан-Ів ле Дріаном прес-конференції заявив, що дипломати Нормандського формату в найближчі тижні мають провести консультації з питань формату місії ООН на Донбасі.
 
«Що стосується умов присутності місії ООН на сході України, то домовилися доручити нашим політичним директорам провести впродовж найближчих тижнів подальші консультації не про «якщо», а про те, як організувати таку місію», — сказав пан Маас.
 
За його словами, сторони домовилися проводити консультації експертів за так званою «формулою Штайнмаєра», стосовно політичного процесу, зокрема, організації місцевих виборів. Коли є політична воля, можна домогтися результату, зауважив Маас і навів для прикладу грудневий обмін полоненими.
 
Міністр зазначив, що тема звільнення політичних ув’язнених і заручників порушувалася в ході берлінської зустрічі. Нещодавно її обговорювали і президенти України і Росії по телефону, що німецький дипломат назвав «гарним знаком». Відтак процес триватиме під патронатом ОБСЄ, сказав Маас.
 
Водночас Ле Дріан, зі свого боку, зауважив, що партнери готові брати участь у розмінуванні й запропонували технічну підтримку в цьому питанні. Він також звернув увагу на необхідність захисту інфраструктури на Донбасі.
 
І додав, що після 16-місячної перерви міністри «провели дуже конструктивний діалог, метою якого є вдихнути нове життя в Мінський процес».
Міністри Франції та Німеччини вважають, що, хоча не за всіма пунктами сторони були єдині в думках, щодо важливих питань вони намітили спільні шляхи, щоб наблизити виконання цілей «Мінська».

А Кремль проти 

Голова МЗС України Павло Клімкін після зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» провів окремий брифінг. На його думку, миротворчі сили ООН мають отримати реальний мандат щодо роззброєння незаконних збройних формувань та пошуку прихованої важкої зброї на території окупованого Донбасу.
 
«Первісна позиція РФ насправді ще гірша, і вона полягає не в географії. Росія каже, що майбутні миротворці можуть супроводжувати — я підкреслюю — лише супроводжувати спостережну місію ОБСЄ і вздовж лінії дотику, і на окупованій території, але вони не здатні робити нічого іншого, — наголосив міністр. — Наша позиція полягає в тому, що миротворці мають прийти одразу на всю окуповану територію. Звичайно, вони не можуть одразу розміститися в усіх місцях iз самого початку. Це буде стадійний підхід».
 
Що пан Клімкін розуміє під реальним мандатом? За його словами, «це мандат впливу, мандат щодо роззброєння, мандат щодо спільного з ОБСЄ контролю над відведенням важкої зброї, над пошуком важкої зброї, яка прихована».
 
«Я запитав пана Лаврова: а чому ви не хочете відкривати пункт перетину біля Золотого? Ми знаємо чому, оскільки там   —  російські війська з іншого боку і прихована військова техніка», — зауважив глава українського МЗС. 
 
У цьому зв’язку Клімкін знову звернувся до Лаврова: «А якщо будуть миротворці — вони зможуть разом iз Спеціальною моніторинговою місією потрапити туди?».
 
І наголосив: «У нього (у Лаврова. — Ред.) не було відповіді, тому це має бути реальна місія, з реальним мандатом, яка впливає на ситуацію. Просто ходити разом iз СММ уздовж тих шляхів, які вже доступні для СММ, немає жодного сенсу».
 
Крім цього, український міністр заявив, що Лавров визнав необхідність проведення переговорів щодо питання розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі: «Ця зустріч після тривалої паузи дійсно була корисною. Вона показала, що ми разом iз Німеччиною і Францією стоїмо на ногах — у нас є чітка спільна позиція по всіх питаннях. Ми скоординовано можемо тиснути на російську позицію».
 
Пан Клімкін також повідомив, що в деяких випадках Лавров «вимушений був визнати, що російська позиція по окремих пунктах має бути і надалі дискутована, що нам потрібні подальші дискусії».
 
«Саме його визнання щодо необхідності подальших дискусій і щодо майбутньої миротворчої місії, і щодо звільнення політичних в’язнів і заручників, і щодо безпеки — вже є результатом, дуже маленьким результатом», — додав він і охарактеризував зустріч у Берліні як «реальну дискусію». 
 
Серед іншого, під час зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» сторони  вперше торкнулися питання звільнення українських політв’язнів, яких незаконно утримують в РФ. Крім цього, сторони обговорили ряд кроків для забезпечення припинення вогню на сході України.
 
Російський міністр Сергій Лавров запевнив, що український омбудсман Людмила Денісова матиме доступ до тих, хто перебуває за ґратами.
 
«Важливо, щоб вона мала доступ до всіх. Але реальна мета — звільнити всіх», — зауважив Клімкін.
 
Пiд час зустрічі глава МЗС України називав конкретні прізвища, зокрема Олега Сенцова, Володимира Балуха, політичних в’язнів, які зараз голодують, хто — у важкому стані. 
Лавров також поспілкувався із журналістами окремо. Міністр закордонних справ Росії заявив, що хоча Росія і підтримує «формулу Штайнмаєра», але виступає проти пропозиції України і США, щоб місія ООН взяла під контроль окупований Донбас для організації виборів. 
 
За його словами, питання миротворців ООН обговорювалося, й російська позиція гранично зрозуміла: «Ми пояснили, що ідеї, висунуті українськими колегами та американськими представниками про те, щоб перетворити цю миротворчу місію на якусь військово-політичну комендатуру, яка візьме під контроль всю територію цих проголошених «республік» — Донецької і Луганської, — і сама вже буде вирішувати, кого і як обирати, повністю руйнують Мінські домовленості».