Україну накриє потужний циклон зі зливами, градом i штормовим вітром

12.06.2018
Різка зміна погоди насувається з боку Західної України та поступово охопить усі без винятку регіони нашої країни.
 
Першими під удар стихії потраплять Закарпаття, Львівщина, Чернівецька, Тернопільська та Хмельницька області, а також Івано-Франківськ.
 
Там короткочасні дощі пригальмують літню спеку, адже часом температура сягала 32 градусів вище нуля. 
 
Зливи з буревіями прийдуть на зміну жаркій i сухій погоді й у інших регіонах України. Найбільше постраждають від негоди центральна та північна частини країни, де стовпчик термометра не підніматиметься вище 26 градусів удень, а вночі опускатиметься до 14-17 градусів вище нуля.
 
Найхолодніше буде в Чернігівській та Сумській областях. Там температура повітря навіть удень буде опускатися нижче 20 градусів.
 
Новою хвилею дощів із градом накриє Вінницьку та Київську області. Пік злив у цих регіонах припадає на 12 та 13 червня 2018 року.
 
А ось найспекотніше буде на сході та півдні України, а також на всій териториії півострова Крим, де традиційно очікується багато сонця, але мало опадів.
 
Лінія фронту дощів лише злегка зачепить ці регіони в четвер i п’ятницю, 14-15 червня, порадувавши людей, які раніше знемагали від спеки, потужними грозами.
 
— Стабільний i сухий початок літа мешканцям Західної України забезпечив антициклон Zorro, який деякий час захищав нас від гроз та ураганів, що вирували на більшій частині Російської Федерації, — розповіла народний синоптик Наталія Діденко.
 
— Однак усе добре колись та закінчується, тому тепер ми готуємося до зустрічі з потужним циклоном зі складною назвою Xisca. Цей гість із півночі Скандинавії принесе на більшу частину України нестійку погоду з дощами, грозами та різкими стрибками атмосферного тиску.
 
Цікаво, що прогноз Укргідрометцентру про аномальну спеку влітку 2018 року поки що відкладається. В країні панує цілком комфортна для життя погода, а температура повітря вдень не піднімається вище +30-32 градусів.
 
Завдяки сприятливим умовам українським фермерам удалося зібрати відмінний урожай полуниці, вишень та абрикосів. 
 
У цьому сезоні очікується багато персиків, груш та яблук, адже всі фруктові дерева за період повної відсутності дощів змогли порадувати людей дружним цвітінням.
 
Як пояснила завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, довгостроковий прогноз на липень-серпень 2018 року свідчить на користь того, що температура повітря буде на 1-2 градуси вище, ніж в останні кілька десятків років. 
 
На думку синоптиків, чекати найбільшої спеки слід уже в середині липня, коли очікується рекордна кількість днів із середньодобовою температурою вище 25 градусів за Цельсієм.