На Харківщині школярі взялись за порятунок зникаючого орнаменту

12.06.2018
На Харківщині школярі взялись за порятунок зникаючого орнаменту

Школярам небайдужа доля унікального розпису.

Асфальт біля будинку №44 по вулиці Мироносицькій діти розписали у стилі слобожанського орнаменту, закликавши тим самим громадськість міста врятувати спільну роботу двох митців Миколи Самокиша та Сергія Васильківського.
 
Відомі українські художники 108 років тому розписали в такій манері стіни на двох поверхах цієї будівлі, за що її назвали «шкатулочкою».
 
На жаль, сьогодні цей шедевр може безслідно зникнути, тому школярі, які приходили сюди на екскурсію й почули одну з найцікавіших легенд Харкова, вирішили вдарити в усі дзвони дружнім флешмобом. 
 
Як повідомила співзасновниця проекту «Перлина Слобожанського модерну» Наталія Нечепуренко, загалом діти придумали одразу 20 акцій, тому малюнок на асфальті можна вважати лише вдалим стартом. Продовження можна очікувати після канікул.
 
«Ми підготували для них трафарети і листівки з розписами Самокиша, — каже пані Наталя. —  Дітки, починаючи від першокласників і закінчуючи ліцеїстами, натхненно трудилися над цією роботою. Ніхто не сварився один з одним і навіть хлопці із задоволенням малювали квіти». 
 
Микола Самокиш розписав будинок на Мироносицькій, 44 квітковим орнаментом одразу, як тільки той був збудований у 1910 році. Водночас на північному боці цієї ж будівлі створив живописне панно Сергій Васильківський.
 
У результаті оздоблення багатоповерхівки почало нагадувати яскраву українську скриню. В аналогічній манері обидва митці розписали і Полтавський краєзнавчий музей, але оскільки будівля дуже постраждала в роки війни, харківський шедевр лишився єдиним зразком їхньої спільної творчості. 
 
Врятувати мистецьку перлину дуже непросто, адже наразі вона схована за кількома шарами вапна та фарби. Уявлення про її красу можна скласти лише за невеликим фрагментом, реставрованим студентами Харківської академії дизайну з ініціативи викладача В’ячеслава Шуліки.
 
Для того ж, аби відтворити увесь шедевр, потрібні чималі кошти і немало зусиль. Але певна надія на порятунок розпису все ж таки є.
 
«Цього року на сайті міськради стартувала дуже цікава ініціатива — будь-яка людина або громадська організація може подати заявку на «Портал харків’янина» на свій проект і отримати фінансування до мільйона гривень на його реалізацію, — каже Наталя Нечепуренко. — Зараз наш проект проходить модерацію. Конкуренція на порталі  досить велика, але шанс у нас є».