Віталій Кличко і надалі хоче милуватися пам’ятником Миколі Щорсу

12.06.2018
Скандально відомий столичний пам’ятник одному з більшовицьких воєначальників часів громадянської війни Миколі Щорсу, встановлений в 1954 році, — знову у центрі скандалу.
 
Згідно iз законом про декомунізацію, Щорс уже давним-давно мав «поскакати» на своєму коні десь подалі він людських очей, а не стояти на бульварі Шевченка. 
 
Але, з’ясувалолося, цьому радянському «витвору мистецтва» дуже симпатизує мер Києва Віталій Кличко, який  привселюдно зiзнався: «Що стосується мене, цей пам’ятник мені дуже подобається... Я особисто проти його перенесення! Сьогодні історію інтерпретують, переписують, але цей пам’ятник є однією з найкрасивіших пам’яток в Європі».
 
Щоправда, додав, розуміючи негативні наслідки своїх уподобань, що оскільки закон про декомунізацію вимагає перенесення пам’ятника, то можна це зробити, але тільки за згодою Міністерства культури України.
 
«Такі пам’ятники повинні нагадувати городянам про те, що було, щоб не повторювати помилок історії в майбутньому», — сказав мер і назвав маніпуляцією заяви Міністерства культури, що нібито міська влада не передає їм документи, що дозволяють демонтувати пам’ятник. 
 
Віталій Кличко також наголосив, що це пам’ятник національного значення. Тобто КМДА не може здійснювати ніяких дій без узгодження і дозволу Міністерства культури.
 
Зауважимо, що міністр культури Євген Нищук і керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович адресували питання демонтажу пам’ятника Щорсу в центрі столиці владі Києва вже давненько.
 
Нагадаємо, що коню Щорса невдоволені кияни вже відбивали ногу, натякаючи владі, мовляв, пора прибирати пам’ятник із чільного місця. Але ногу «вправили» на місце, а вершник так і стоїть неподалік залізничного вокзалу.
 
Аби інцидент не повторився і щоб уникнути самовільного демонтажу активістами, нині пам’ятник Щорсу огороджений. Будівельні риштування навколо нього зведено для огляду та замірів у рамках підготовки до демонтажу силами Київської міської державної адміністрації. 
 
Ще в березні 2017 року Київрада ухвалила рішення «Про заходи з переміщення (перенесення) пам’ятки військовому діячу Щорсу М.О.», що передбачає звернення до Міністерства культури з пропозицією про перенесення пам’ятника.