Новостворений «Дніпро-1» уже мріє про прем’єр-лігу, а «Дніпро» втратилив професіональний статус

12.06.2018
Новостворений «Дніпро-1» уже мріє про прем’єр-лігу, а «Дніпро» втратилив професіональний статус

Титул абсолютного чемпіона Другої ліги здобув «Агробізнес». (Фото з pfl.ua.)

Після того, як футбольну громаду Дніпра почали представляти одразу дві команди з однойменною назвою, місцевих фанатів неабияк розтривожив цей факт. «Одне місто — одна команда», — йшлося на банерах дніпровських ультрас.
 
Ситуація, коли в минулому сезоні в Другій лізі між собою грали «Дніпро» та «Дніпро-1», виглядала й справді незвичною. Але, схоже, свого подальшого продовження дніпровське «дербі» не матиме. І зовсім не тому, що після підвищення в класі «Дніпра-1» турнірні шляхи цих колективів розійшлися. Днями до федерації футболу України надійшов лист зi штаб-квартири ФІФА, в якому повідомлялось про необхідність застосування санкцій до основної команди «Дніпра» у вигляді пониження її в класі в зв’язку з невиконанням клубом фінансових зобов’язань перед своїми колишніми гравцями.
 
Зауважимо, що борговий шлейф за «Дніпром» тягнеться вже не перший рік. Спочатку на команду, котра ще мала прописку в прем’єр-лізі, Міжнародна футбольна асоціація накладала великі очкові штрафи. Наступним покаранням для «біло-синьо-блакитних» після їхнього вильоту з еліти стало примусове пониження команди з першої до другої ліги. Коли власники «Дніпра» й далі продовжили ігнорувати свої боргові зобов’язання перед третіми особами, ФІФА наклала на клуб іще одне покарання у вигляді «пониження у класі». Оскільки у професіональній ієрархії «дніпрянам» падати більше нікуди, далі може йтися лише про їхню участь в аматорській лізі українського футболу.
 
Коли кілька років тому стало зрозуміло про невідворотність масштабних санкцій щодо «Дніпра», багато хто говорив про неминучу ліквідацію Ігорем Коломойським свого клубу. Але розформовувати відомий клуб з успішною історією олігарх не наважився, хоча й пустив у ньому справи на самоплив. Хай там як, а легендарний бренд «Дніпро» залишився, так би мовити, у власності саме Коломойського.
 
Тим часом новостворений «Дніпро-1» вже в перший сезон свого професіонального футбольного життя зумів здобути вагомий результат. Разом iз перемогою в групі «В» Другої ліги команда Дмитра Михайленка розжилася перепусткою до другого за силою футбольного дивізіону країни. Був у «Дніпра-1» шанс узагалі на тріумфальній ноті завершити дебютний сезон, але виграти титул абсолютного чемпіона Другої ліги підопічним Михайленка не дозволив «Агробізнес». Так званий «золотий» матч між найсильнішими колективами групи «А» та «В» Д-II, котрий відбувся на НСК «Олімпійський», завершився мінімальною перемогою команди з міста Волочиськ, що на Хмельниччині. «Звісно, поразка в «золотому» матчі — неприємний епізод. Але ми виконали головне завдання — вийшли до Першої ліги. А зараз перед нами стоїть уже новий рубіж — участь у прем’єр-лізі», — відзначив досвідчений капітан «Дніпра-1» Сергій Назаренко.