Пахучий урожай: письменниця Зірка Мензатюк поділилась рецептом делікатесу з троянд

06.06.2018
Пахучий урожай: письменниця Зірка Мензатюк поділилась рецептом делікатесу з троянд

Фото Зірки МЕНЗАТЮК. (Їстівні пелюстки.)

Троянди створені для насолоди: ні очей від них не відвести, ні думок, якщо вони подаровані від душі.
 
Або якщо вони приготовлені також від душі — це у буквальному сенсі насолода: і від кулінарного творіння, і від власне смаку.
 
Троянда хоч і горда та неприступна квітка, але, напевне, не була би проти залишатися якнайдовше в іншому — також привабливому — вигляді та якнайдовше тішити навколишніх своїми природними перевагами. Ітиметься про чайну троянду — рожу, як по-простому її називають. 
 
Відома наша письменниця Зірка Мензатюк нещодавно розповіла, як готується терта рожа.
 
Найголовніше — натхнення, чого письменниці бажаємо всім читацьким загалом, а собі занотовуємо її рецепт.
 
Перебрати пелюстки, щоб не було старих, пошкоджених. Класти по дві пригорщі в макітру (можна в емальований посуд, але в макітру краще), вичавити до пелюсток лимонного соку, додати цукру (приблизно на жменю пелюсток — ложку цукру) і перетирати дерев’яною ложкою (не металевою!) до однорідної маси. Не варити, зберігати в холодильнику.
 
Маєте чудову начинку до рогаликів, пиріжків, пампушок і добрі ліки від стоматиту. 
 
У Людмили Царук з Нікополя є хороший рецепт і вареного трояндового варення. Потрібно 400 г пелюсток промити і дати стекти воді.
 
Покласти в емальований посуд, пересипати цукром (500 г) і додати чайну ложку лимонної кислоти, розведеної в чверті склянки води, перемішати і витримати 6 годин.
 
Після цього до 500 г цукру влити склянку води і довести до кипіння. Гарячим сиропом залити пелюстки і варити до готовності (щоб крапля сиропу не розтікалася). Смакота! 
 
Лише уявіть, яким буде торт із трояндами! Можна уявляти і мріяти про такий. А можна взяти і спекти. Тернополянка Наталія Довгошия ділиться рецептом такого квітково-кулінарного шедевру. 
 
Потрібно: склянка цукру, склянка нежирної сметани, яйце, ложка з чубком рози (тертої рожі), чайна ложечка соди (не гасити оцтом), 0,5 чайної ложки амоняку, столова ложка масла (розтопити).
 
Терти в макітрі , щоб не хрустів цукор. Додати 1,5 склянки борошна. Пекти 2 коржі (коржі виходять схожі на медівник).
 
Крем: по склянці маку та цукру, 200 г масла, трішки кориці й рому. 
 
Мак втерти, додати цукор, а потім масло.
 
Дуже пасує до цього торта і заварний крем: яйце, склянка цукру, ¾ склянки молока, 2 столові ложки крохмалю.
 
Зробити заварний крем. Остудити, додати 150 г масла, ром, 2 чайні ложечки розчинної кави (розведеної у воді).
 
Крем грубим шаром викладаємо на корж, зверху заливаємо шоколадом, даємо настоятись і смакуємо. Або пригощаємо. 
 
Смачного!