12 років від Кремля: як світ відреагував на вирок Роману Сущенку та чи можуть його обміняти

06.06.2018
12 років від Кремля: як світ відреагував на вирок Роману Сущенку та чи можуть його обміняти

Роман Сущенко під час оголошення вироку в Московському суді.

Не лише в Україні, а й у світі різко відреагували на незаконне й свавільне засудження до 12 років колонії суворого режиму в Росії українського журналіста Романа Сущенка.

Утім близькі до Кремля джерела не втомлюються повторювати завчену шпаргалку: Сущенко не журналіст, тож і не політв’язень, а полковник української розвідки, який намагався з’ясувати, чи є можливим новий наступ бойовиків «ДНР» на Маріуполь.

Міжнародна реакція

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав звільнити українського журналіста Романа Сущенка, якому Московський міський суд призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму, визнавши винним у шпигунстві.
 
«Журналістика — це не злочин, а медіа-працівники повинні виконувати свою роботу в безпечних умовах, не боячись бути переслідуваними, атаками або в’язницями», — сказав пан Дезір.
 
Відтак представник ОБСЄ наголосив: «Я сподіваюся, що рішення про засудження Сущенка буде скасовано в апеляційному порядку, і я знову закликаю російську владу звільнити журналіста з в’язниці».
 
У свою чергу, уряд Канади також засуджує вирок Росії, винесений українському журналісту Романові Сущенку.
 
«Як колишній журналіст  я обурена арештом і засудженням українського журналіста Романа Сущенка до 12 років ув’язнення в Росії. Канада засуджує цю спробу репресувати тих, хто працює на захист правди», — заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд у своєму Twitter.

Подорожуйте, українці, та не до Росії 

У самій Україні одним iз перших на свавілля щодо Сущенка відреагував Президент Петро Порошенко, який упевнений, що Росія обов’язково понесе покарання за знущання над українцями.
 
«Безпрецедентний цинізм російського «суду», який за надуманими звинуваченнями засудив українського журналіста Романа Сущенка, доводить: кремлівський режим не зупиниться ні перед чим у своїй спробі зламати дух українців», — обурився глава держави у соцмережах.
 
На його думку, подібними псевдовироками Кремль «демонструє панічний страх, підписується у власній агресії проти України та виносить вирок сам собі».
 
Тоді як Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що Україна не ви­знає російський вирок українському журналісту Роману Сущенку.
 
«Московський міський суд засудив власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. Від імені усієї Верховної Ради я заявляю, що Україна ніколи не визнає цей вирок. Ми засуджуємо це судилище і цей псевдовирок», — сказав спікер парламенту, відкриваючи засідання у вівторок.
 
Пан Парубій також наголосив: «Російська Федерація на сьогодні діє, як міжнародний терорист. За наказом злочинця Путіна російські спецслужби захоплюють у полон наших громадян і намагаються таким чином шантажувати Україну. Закликаю наших союзників, усі країни вільного світу та міжнародні організації засудити псевдовирок для журналіста Романа Сущенка та вимагати від Росії звільнення усіх українських громадян — політв’язнів Росії!».
 
Спікер також застеріг українців від поїздок у «путінську Росію, бо є реальна небезпека бути захопленими російськими спецслужбами»: «Не збільшуйте путінський обмінний фонд, не їдьте до Росії. Сьогодні це є реальною небезпекою для всіх українських громадян».

Чи буде обмін?

Водночас захист обвинувачуваного в державній зраді головного редактора «РІА «Новости Україна» Кирила Вишинського, який «вірою і правдою» служив Кремлю, не виключає його обмін на вже засудженого українського журналіста Романа Сущенка.
 
«Ми не виключаємо цього. Кирило Вишинський зробив відповідну заяву, він розуміє, що є «предметом» для обміну, що це була спецоперація, підготовлена під певний момент. Ми добре це бачимо. Кирило й прийняв рішення про вихід із громадянства України, виходячи з цієї позиції», — визнав адвокат Вишинського Андрій Доманський.
 
У свою чергу, адвокат засудженого в Росії українського журналіста Марк Фейгін теж не виключив обміну Сущенка на арештованого в Україні Вишинського. 
 
«Зараз, коли пролунав вирок, відкрилися можливості для обміну Романа Сущенка на журналіста Вишинського, який притягнутий до кримінальної відповідальності в Україні. І я вважаю, що потрібно зробити це негайно, щоб вирішити цю проблему компромісом. Наскільки мені відомо, Москва справді бажає отримати Вишинського на батьківщину, таке ж бажання українське керівництво висловлює щодо Романа Сущенка», — сказав пан Фейгін.
 
При цьому він наголосив, що обмін Сущенка та Вишинського «залежить від Москви, а не від Києва». При цьому «Вишинський — один iз можливих варіантів» такого обміну.
 
Наразі ж у Білокам’яній наполегливо роблять через влані пропагандистські ресурси інформаційні вкиди про те, що українського журналіста Романа Сущенка в Росії засудили до 12 років колонії нібито за спробу з’ясувати можливість нового наступу бойовиків «ДНР» на Маріуполь. Мовляв, він справжній шпигун, а не політв’язень. 
 
Слідство ФСБ РФ вважає, що свою відпустку Сущенко, який прилетів у вересні 2016 року з Парижа до Москви,  до двоюрідного брата, використовував не лише для зустрічей із родичем, а й збору інформації.
 
Як пише російське видання «Коммерсант», «випускник військового училища Сущенко, який мав звання полковника, працював на українську розвідку під прикриттям журналіста». Його, за версією слідства, нібито цікавили структурні подробиці Росгвардії, створеної незадовго до цього.
 
Крім того, як вважають у ФСБ, Сущенко намагався з’ясувати у колишніх російських військових, можливий чи ні новий наступ т.зв. «ДНР» на Маріуполь.
 
Як вважають знайомі журналіста, ФСБ було заздалегідь відомо про військове минуле Сущенка, що і послужило приводом для встановлення за ним спостереження.