В Україні планують запустити структуру управлінь басейнами річок

05.06.2018
В Україні планують запустити структуру управлінь басейнами річок

Щоб зберегти трансдержавні екосистеми в притомному стані, домовляємося про спільне управління басейнами рік. (Фото з сайта buktravel.com.ua.)

Інтегроване управління водними ресурсами  — основа реформування  водного сектору за стандартами країн Європейського Союзу.
 
В першу чергу, в рамках реформ маємо налагодити саме басейнове управління. Фахівці Міністерства екології та природних ресурсів України днями обговорили в Галичі з  представниками семи областей, що входять у басейн Дністра, та молдовськими колегами стартові результати впровадження інтегрованого управління та Водної рамкової директиви ЄС.
 
«Ми тільки зараз починаємо реформу водного сектору, щоб вийти на систему управління, яка діє в країнах Європейського Союзу, — каже заступник міністра Микола Кузьо. — Навряд чи до цього часу можна було говорити про якусь системність у нашому водному господарстві. Україна, виконуючи вимоги Угоди про асоціацію з ЄС, ухвалила відповідний закон та перевела систему управління водними ресурсами  на басейновий принцип. Щоб зробити ці досягнення незворотними, має наповну запрацювати нова структура басейнових управлінь». 
 
Уже найближчим часом розпочнеться формування басейнових рад — колегіальних органів, куди мають увійти представники всіх водокористувачів, громадянського суспільства та органів влади.
 
Басейнові ради повинні стати інструментом узгодження позицій водокористувачів басейну, у тому числі в контексті підготовки Плану управління басейном, розподілу водних ресурсів, досягнення якісного екологічного стану води, збереження природно-заповідної спадщини.
 
Тому критично важливою є активна позиція і участь громад, бізнесу в процесі створення басейнових рад, щоб нові структури не стали формальною обгорткою.
 
До цього часу  управління водними ресурсами в Україні  здійснювали за адміністративно-територіальним поділом, де провідну роль відігравали обласні управління водних ресурсів, підпорядковані Держводагентству.
 
Новою системою передбачено запровадження гідрографічного і водогосподарського районування території України. Реформа передбачає також  запуск нової системи екологічного моніторингу стану води, яка надаватиме європейського рівня дані для прийняття рішень та інформування громадян.
 
Нагадаємо, пілотні проекти із запровадження басейнового принципу управління водними об’єктами зараз уже стартують на всіх басейнах по Дніпру, по Дністру, по Західному Бугу.
 
Крім того, Мінприроди спільно з ОБСЄ планує найближчим часом розпочати впровадження нової системи управління на річці Сіверський Донець, яка є найбільшим джерелом водопостачання для східних регіонів України.