Легіонер — не панацея: жіноча гандбольна збірна України знову не кваліфікувалася на чемпіонат Європи

05.06.2018
Легіонер — не панацея: жіноча гандбольна збірна України знову не кваліфікувалася на чемпіонат Європи

Жіноча збірна України з гандболу вдруге поспіль не пробилася на чемпіонат Європи. (Фото з сайта xsport.ua.)

Коли два роки тому жіноча збірна України з гандболу вперше у своїй історії не пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи, багато хто з вітчизняних шанувальників гри в «ручний м’яч» розцінив невдачу наших гандболісток як випадковий, хоча й неприємний епізод.
 
Однак минулого зовсім небагато часу й історія повторилася — жіноча гандбольна збірна України знову опинилася поза межами заключної фази континентальної першості.
 
Якщо проліт вітчизняних гандболісток повз ЧЄ-2016 і можна було вважати випадковістю, то друга поспіль невдача переводить їхній провал на шляху до Євро в статус закономірної події. Рівень жіночого гандболу в Україні вже давно не витримує критики.
 
«Напівпрофесіональний чемпіонат», «студентська ліга» — характеристик, які за останні роки отримала вітчизняна суперліга, нині існує доволі багато. Але, попри доволі низький рівень внутрішньої першості, національну збірну «на плаву» бодай якось підтримували дівчата-легіонери. Утім і в цій сфері, схоже, вже можна говорити про поступовий занепад. 
 
Призначаючи перед стартом відбору на ЧЄ-2018 на посаду головного тренера жіночої збірної України, як характеризували у ФГУ Бориса Чижова, людину незаангажовану й нейтральну, керівництво вітчизняного гандболу сподівалося на те, що досвідчений фахівець, більше знайомий iз чоловічою гандбольною специфікою, зможе об’єднати зусилля українських гандболісток у процесі відбору на майбутнє Євро.
 
Програвши стартовий поєдинок кваліфікації беззаперечному фавориту свого квартету — чинним чемпіонкам Європи та світу з Норвегії, вітчизняні гандболістки перемогли команду Хорватії, окресливши таким чином свої наміри боротися за другу перепустку від групи на континентальний форум.
 
Утім, як з’ясувалося згодом, та перемога, здобута українками в Сумах, виявилася єдиним їхнім успіхом у єврокваліфікації. Загалом  ситуація в групі «1» розгорталася таким чином, що окрім безапеляційного домінатора — збірної Норвегії, — на другу перепустку на ЧЄ-2018 претендували три команди.
 
Навіть попри затяжну серію невдач, у разі гостьової перемоги в заключному турі над командою Хорватії, «синьо-жовті» могли розраховувати на поїздку до Франції, де наприкінці року відбудеться Євро.
 
Виграли б у «картатих» — і якщо б не з другого, то з щасливого третього місця — потрапили українські гандболістки на фінал континентального форуму.
 
Проте досягти бажаного результату в хорватському Вуковарі підопічним Бориса Чижова не вдалося.
 
Як відірвалися господарки від українок на три голи після першого тайму, з такою ж різницею збірна Хорватії й завершила доленосний для розподілу у «першому» квартеті європутівок матч — 28:25.
 
До слова, найрезультативнішим гравцем у матчі стала румунська легіонерка збірної України Ірина Глібко, на рахунку котрої — вісім результативних кидків.