Росія «розхитує» Херсонщину для доступу до Північно-Кримського каналу

30.05.2018
Росія «розхитує» Херсонщину для доступу до Північно-Кримського каналу

Водний дисбаланс Росiя знову намагається лiквiдувати за чужий рахунок.

Майбутня літня посуха штовхає окупантів на відчайдушні кроки із забезпечення анексованого півострова питною водою.
 
Без дніпровської води промисловість та сільське господарство у Криму терпітимуть крах, а от кошти, витрачені на будівництво опріснювальної станції, вже зараз обчислюються мільярдами рублів.
 
Провокатори з Росії знову взялися розробляти план «Шатун» у Генічеському районі, що на Херсонщині, заради встановлення контролю над Північно-Кримським каналом.
 
— В окупантів є тільки три варіанти, як роздобути стратегічно важливий об’єкт для забезпечення Криму прісною водою, — розповідає постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабин.
 
— Просто так їм вентиль Північно-Кримського каналу ніхто не відкриє, тому окупанти спробують вирішити це питання або в юридичній площині, або силовим шляхом. Навряд чи хоч якийсь український суд вирішить питання забезпечення півострова водою на користь країни-агресора. Тоді можливий більш радикальний варіант, який передбачає «розгойдування» ситуації на російсько-українському кордоні та силове захоплення адміністративних будівель Північно-Кримського каналу.
 
На думку політика, вже зараз у деяких населених пунктах Генічеського району є ознаки втрати державного управління, а найгірші справи саме у тій місцевості, яка найближче розташована до Криму.
 
— Небезпечний симптом — це поява масових організованих злочинних угруповань, які проводять антиукраїнські акції та мітинги, активно «розгойдуючи» ситуацію, — констатував Борис Бабин.
 
— Ситуація поки не військова, але дуже небезпечна. На місцевому рівні протидіяти цьому непросто й поліції, й виконавчій владі. Справитися з загрозою під силу лише співробітникам спецслужб та представникам центрального апарату української влади на місцях.
 
Не менш тривожну тенденцію до збільшення кiлькостi професійних військових спостерігають і люди, які мешкають на анексованих Росією територіях.
 
Як розповів лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Росія проводить примусову зміну демографічного складу населення на території окупованого півострова. На сьогодні туди вже перевезли майже мільйон громадян РФ.
 
— Чужі люди перемістилися з материкової частини Россії до окупованого Криму таємно, з метою витіснення корінного населення, — впевнений Мустафа Джемілєв. — Добре живеться на півострові й переселенцям з Луганської та Донецької областей, а ось для представників мого народу окупаційна влада створила нестерпні умови.
 
Розхитування ситуації на україно-російському кордоні в Херсонській області вигідне агітаторам Кремля, адже ці дії можуть стати початком масштабної акції з узурпації Північно-Кримського каналу.
 
Нагадаємо, що з 2014 року подача води на півострів з материкової частини України повністю припинена. До незаконної анексії канал забезпечував до 85 відсотків потреб кримчан у прісній воді.
 
Зараз на півострові склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення та поливу на землях сільськогосподарського призначення.