У Дніпрі вийшли на протест через подорожчання уроків музики

25.05.2018
У Дніпрі вийшли на протест через подорожчання уроків музики

У Дніпрі відбувся мітинг працівників культури та освіти міста. Під стіни міськради, де в цей час засідали депутати, 23 травня містяни прийшли з кількох причин.
 
Перш за все освітяни, батьки та учні виступили проти повної ліквідації навчально-виробничих комбінатів (центрів трудової підготовки учнів загальноосвітніх шкіл). 
 
За словами директорки профільного департаменту гумполітики міськради Ксенії Сушко, частина предметів, які викладають в НВК, є у шкільній програмі, їхня навчальна база застаріла.
 
На місці скасованих комбінатів створять нові інклюзивні центри за програмою фонду Марини Порошенко зі школами військово-патріотичного виховання.
 
Щоправда, терміни створення нових центрів так і не озвучили. Попри це, депутати прийняли скандальне рішення.
 
Ще одна причина невдоволення — масові штатні скорочення у дитячих садках, загальноосвітніх, художніх, музичних, спортивних школах (згідно з наказом №29 начальника департаменту гуманітарної політики Ксенії Сушко за підписом мера Дніпра Бориса Філатова від 5 лютого 2018 року).
 
Скорочувати планують нянечок, кастелянш, двірників, охоронців, слюсарів, психологів, фізруків, бухгалтерів.
 
Скандальний наказ також передбачає зменшення фінансування цих закладів. Їхні працівники, в тому числі викладачі, і так не отримують зарплату в зв’язку з дефіцитом у міському бюджеті, а подальше недофінансування може призвести до повного закриття шкіл естетичного виховання, вважають протестувальники.
 
Крім учителів, під стінами міськради мітингували батьки та учні, за рахунок яких школи мають перейти на самозабезпечення.
 
Департамент гумполітики запропонував проект оптимізації за принципом «20-20-60». Він передбачає, що 20 відсотків пільговиків навчатимуться безкоштовно, 20 відсотків обдарованих дітей — за 210 гривень на місяць (за одну дитину цієї категорії).
 
А решта 60 відсотків платитимуть за навчання, залежно від кількості занять, за ринковими цінами, які визначатиме керівництво навчального закладу.
 
Це означає, що діти проходитимуть тест на рівень талановитості, а «недостатньо обдаровані» платитимуть в рази більше.
 
За підрахунками мітингарів, це можуть бути щомісячні 1,5-2 тисячі гривень. На плакатах дехто саркастично на нотному стані зобразив ще восьму ноту — значок долара із написом: «Ну як, звучить?».
 
Ринковість у питанні естетичного виховання дітей викликала особливе обурення громадськості. Тож міський голова наклав вето на проект рішення і заявив, що питання на сесії розглядатися не буде.
 
Проект не внесли до порядку денного. Наступного тижня його переглянуть на розширеному засіданні профільної депутатської комісії.
 
Вимоги ж мітингарів — повна відміна наказу №29 та відставка відповідальних за такі «реформи» осіб. Дніпряни зібрали підписи та передали їх мерові. Якщо зрушень не буде, то до кінця травня батьки та викладачі обіцяють «перейти до більш дієвих методів впливу на міську владу».